Show simple item record

dc.contributor.authorErgun, Muharrem
dc.contributor.authorErgun, Nazan
dc.date.accessioned2016-02-09T06:36:30Z
dc.date.available2016-02-09T06:36:30Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.urihttp://fmd.ksu.edu.tr/sayi/102/102%2094-99.pdf
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11472/766
dc.description.abstractHıyarlar (Cucumber sativus L. ‘Beith Alpha’) kabukları soyulduktan sonra dilimlere ayrılıp modifiye atmosfer koşullarında 4 ºC’de 7 ile 10 gün süre ile depolanmıştır. Modifiye atmosfer paketlemesi (MAP)’nden olumlu sonuç alınması üzerine hıyar dilimleri kalsiyum laktat (%5) çözeltisine, kalsiyum laktat (%5) + askorbik asit (%5) çözeltisine veya sadece suya batırılıp modifiye atmosfer koşullarında aynı sıcaklıkta muhafaza edilmiştir. Dilimlenmiş hıyarda kalite kayıplarına neden olan en önemli etmenlerden biri olarak ağırlık yada su kaybı bulunmuş ve bunu engellemenin en iyi yolu MAP olarak kayıt edilmiştir. MAP dilimlenmiş hıyar meyvelerinin 4 ºC’de ki raf ömrünü 2 günden 5 ile 7 güne çıkartmıştır. Yumuşama, dilimlerde kalite kayıplarına neden olan diğer önemli bir faktör olarak kayıt edilmiş ve yumuşama kalsiyum uygulamaları ile geciktirilebilmiştir. Kalsiyum laktat 5 gün ile sınırlı olan dilimlenmiş hıyar meyvesinin MAP koşullarındaki raf ömrünü 9 güne çıkartmıştır. MAP’nin kalsiyum laktat ile beraber uygulanması taze kesilmiş hıyar dilimlerinin raf ömrünü artırabileceği sonucuna varılmıştır. Anahtar Kelimeler: Taze Kesilmiş Meyve ve sebzeler, Hıyar, Kalsiyum Laktat, Yumuşama, MAPtr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.subjectTaze Kesilmiş Meyve ve sebzeler, Hıyar, Kalsiyum Laktat, Yumuşama, MAPtr_TR
dc.titleDilimlenmiş hıyarın raf ömrünün modifiye atmosfer ve kalsiyum laktat uygulaması ile uzatılmasıtr_TR
dc.title.alternativeExtension of the Shelf Life of Sliced Cucumbers by Modified Atmosphere Packaging and Calcium Lactate Treatmenttr_TR
dc.typeArticletr_TR


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record