Dilimlenmiş hıyarın raf ömrünün modifiye atmosfer ve kalsiyum laktat uygulaması ile uzatılması
Abstract
Hıyarlar (Cucumber sativus L. ‘Beith Alpha’) kabukları soyulduktan sonra dilimlere ayrılıp modifiye
atmosfer koşullarında 4 ºC’de 7 ile 10 gün süre ile depolanmıştır. Modifiye atmosfer paketlemesi (MAP)’nden
olumlu sonuç alınması üzerine hıyar dilimleri kalsiyum laktat (%5) çözeltisine, kalsiyum laktat (%5) + askorbik asit
(%5) çözeltisine veya sadece suya batırılıp modifiye atmosfer koşullarında aynı sıcaklıkta muhafaza edilmiştir.
Dilimlenmiş hıyarda kalite kayıplarına neden olan en önemli etmenlerden biri olarak ağırlık yada su kaybı bulunmuş
ve bunu engellemenin en iyi yolu MAP olarak kayıt edilmiştir. MAP dilimlenmiş hıyar meyvelerinin 4 ºC’de ki raf
ömrünü 2 günden 5 ile 7 güne çıkartmıştır. Yumuşama, dilimlerde kalite kayıplarına neden olan diğer önemli bir
faktör olarak kayıt edilmiş ve yumuşama kalsiyum uygulamaları ile geciktirilebilmiştir. Kalsiyum laktat 5 gün ile
sınırlı olan dilimlenmiş hıyar meyvesinin MAP koşullarındaki raf ömrünü 9 güne çıkartmıştır. MAP’nin kalsiyum
laktat ile beraber uygulanması taze kesilmiş hıyar dilimlerinin raf ömrünü artırabileceği sonucuna varılmıştır.
Anahtar Kelimeler: Taze Kesilmiş Meyve ve sebzeler, Hıyar, Kalsiyum Laktat, Yumuşama, MAP
Collections
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..