Diskriminant analizi ile bıldırcın yumurtalarında bazı kalite özellikleri ile tüy rengi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Tarih
2015-10-01Yazar
Çelik, Şenol
İnci, Hakan
Şengül, Turgay
Söğüt, Bünyamin
Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
Bu çalışmada çok değişkenli istatistiksel bir yöntem olan diskriminant analizinin, Japon bıldırcınlarda tüy renginin tahmin edilmesine uygulanabilirliği araştırılmıştır. Beyaz, koyu kahverengi, sarı ve orijinal tüylü renklerin her birinden 45’er adet olmak üzere toplam 180 adet bıldırcın üzerinde araştırma yapılmıştır. Yumurta kalite özellikleri kullanılarak tüy renklerine ait diskriminant fonksiyonu belirlenmiştir. Uygulanan aşamalı karesel diskriminant analizinde, ayırmada önemli bulunan yumurta ağırlığı, şekil indeksi, özgül ağırlık, ak indeksi, sarı indeksi, sarı ağırlığı, ak ağırlık, kabuk kalınlığı, kabuk ağırlığı ve Haugh birimi ölçülerinin sınıflandırılmasında yeterli ölçüler olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda; beyaz rengi % 48.90, koyu kahverengi rengi % 62.20, sarı rengi % 77.80 ve orijinal rengi % 100 düzeyinde doğru öngören diskriminant modelleri geliştirilmiştir. Karesel diskriminant analizi sonucu elde edilen diskriminant fonksiyonu ile Japon bıldırcını tüy renklerinin % 72.20 doğruluk oranıyla belirlendiği görülmüştür. Doğru sınıflandırma açısından diskriminant analizinin hayvancılık pratiğinde kullanımı gerekli olmuştur.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11472/669Koleksiyonlar
- Zootekni Bölümü [61]
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..