dc.contributor.advisor | Doç. Dr. Yasin DEMİR | en_US |
dc.contributor.author | ÇOBANOĞLU, Dinçer | |
dc.date.accessioned | 2025-04-28T07:36:31Z | |
dc.date.available | 2025-04-28T07:36:31Z | |
dc.date.issued | 2025 | |
dc.identifier.uri | https://acikerisim.bingol.edu.tr/handle/20.500.12898/5914 | |
dc.description.abstract | ÖZET:
Arı poleni, arıların bitkilerden topladığı polenleri, nektar ve ağız salgılarını ekleyerek topak haline getirdiği, arka bacaklarına depoladığı ve kovana taşıdığı bir üründür. Papaver somniferum arı poleni ise, Papaveraceae familyasına ait olan Papaver cinsi bitkilerin polenlerinin arılar tarafından toplanması ile elde edilen bir arı ürünüdür. Bu polen, besin değeri yüksek bir gıda maddesi olarak kabul edilir ve birçok biyolojik aktiviteye sahiptir. Bu çalışmada, Afyonkarahisar, Denizli, Konya ve Kütahya illerinde Papaver somniferum ekiminin yapıldığı alanlarda yer alan arılıklardan toplanan arı poleni örneklerinin, polen analizleri ile botanik kaynağı doğrulanmış, polen örneklerinin protein içerikleri (%), toplam fenolik madde miktarı, DPPH• (2,2-difenil-1-pikrilhidrazil) metodu ve ABTS•+ (2,2'-Azino-bis (3-etilbenzotiyazolin-6-sülfonik asit)) metodu kullanılarak antioksidan aktivite kapasitesi belirlenmiştir. Örneklerin hepsinin %90,3-98,4 oranlarında monofloral Papaver somniferum bitkisinden toplandığı tespit edilmiştir. Papaver somniferum arı poleni örneklerinin protein içerikleri 11,4-13,4 g/100 g, toplam fenolik madde miktarı 7,95-16,84 mg.GAE/g, DPPH • aktivitesi 10,32-13,38 mgTE/g, ABTS•+ aktivitesi 24,48-41,97 mgTE/g olarak saptanmıştır. Türkiye’de üretilen monofloral arı polenleri ile ilgili yapılan çalışmalar yetersiz olup, bu alanda yapılacak çalışmaların devam etmesi gerekmektedir. | en_US |
dc.description.abstract | ABSTRACT:
Bee pollen is a product of bees collecting pollen from plants, adding nectar and oral secretions into a pellet, storing it on their hind legs and carrying it to the hive. Papaver somniferum bee pollen is a bee product obtained by bees collecting the pollen of plants of the genus Papaver belonging to the Papaveraceae family. This pollen is considered as a foodstuff with high nutritional value and has many biological activities. In this study, the botanical origin of bee pollen samples collected from apiaries located in the areas where Papaver somniferum is cultivated in Afyonkarahisar, Denizli, Konya and Kütahya provinces were confirmed by pollen analyses. Protein content (%), total phenolic content, antioxidant activity capacity of pollen samples were determined by using DPPH- (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) and ABTS-+ (2,2'-Azino-bis (3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid)) method. It was determined that all of the samples were collected from 90,3-98,4% monofloral Papaver somniferum plants. The protein contents of Papaver somniferum bee pollen samples were determined as 11,4-13,4 g/100 g, total phenolic content as 7,95-16,84 mg.GAE/g, DPPH• activity as 10,32-13,38 mgTE/g, ABTS•+ activity as 24,48-41,97 mgTE/g. Studies on monofloral bee pollen produced in Türkiye are insufficient and studies in this field should be continued. | en_US |
dc.language.iso | Turkish | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Arı Poleni, Papaver somniferum, DPPH, ABTS, TFM, Palinoloji, protein. | en_US |
dc.subject | Bee Pollen, Papaver somniferum, DPPH, ABTS, TPC, Palynology, Protein. | en_US |
dc.title | Papaver Somniferum L. Arı Polenlerinin Palinolojik Analizleri, Protein İçeriği ve Antioksidan Etkisinin Araştırılması | en_US |
dc.title.alternative | Palinological Analysis, Protein Content and Antioxidant Effect of Papaver Somnı̇Ferum L. Bee Pollen | en_US |
dc.type | Master's Thesis | en_US |
dc.contributor.department | Bee and Bee Products | en_US |