dc.contributor.advisor | Prof. Dr. Ramazan SOLMAZ | en_US |
dc.contributor.author | ÖNAL, Süveybe | |
dc.date.accessioned | 2025-04-28T06:51:00Z | |
dc.date.available | 2025-04-28T06:51:00Z | |
dc.date.issued | 2025 | |
dc.identifier.uri | https://acikerisim.bingol.edu.tr/handle/20.500.12898/5912 | |
dc.description.abstract | ÖZET:
Bu tez çalışmasında, arıcılık sektöründe iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine yönelik olarak çalışma ortamındaki potansiyel tehlike ve risklerin belirlenmesi, çalışma ortamında meydana gelebilecek iş kazası ve meslek hastalıkların önüne geçilebilmesi için alınması gereken önlemlerin ortaya konulması amaçlanmıştır. İş sağlığı ve güvenliği risk faktörleri; fiziksel, kimyasal, ergonomik, biyolojik, psikososyal ve diğer ilgili riskler olarak ayrı ayrı sınıflandırılmış, mevcut sorunların tanımlanması ve çözüm odaklı bir yaklaşım ortaya konulması hedeflenmiştir.
Saha çalışmasındaki var olan tehlike ve risklerin; fiziksel risk faktörü 10 adet, kimyasal risk faktörü 6 adet, ergonomik risk faktörü 4 adet, biyolojik risk faktörleri 2 adet, psikososyal risk faktörleri 1 adet ve diğer risk faktörleri 2 adet olmak üzere toplam 26 adet tablo şeklinde sınıflandırılmıştır. L-Tipi Karar Matrisi ve Fine-Kinney risk değerlendirmesi kullanılarak matematiksel değerler ve risk sınıfları belirlenmiştir.
Çalışmada örnek uygulama alanı olarak Hakkari ili merkezine bağlı Pınarca Köyü Taşlıca Mezrası belirlenmiştir. Hakkari ilindeki bazı arı yetiştiricileriyle yüz yüze görüşmeler ve derinlemesine mülakatlar yapılarak bilgi toplanmış, yerinde gözlemler yapılmış ve bu veriler doğrultusunda değerlendirmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgulara dayanarak, arıcılık sektöründe iş sağlığı ve güvenliği açısından dikkate alınması gereken önlemlerle ilgili öneriler sunulmuştur. | en_US |
dc.description.abstract | ABSTRACT:
This thesis aims to identify potential hazards and risks in the working environment of the beekeeping sector and to propose necessary measures to prevent occupational accidents and diseases. Occupational health and safety risk factors have been classified separately as physical, chemical, ergonomic, biological, psychosocial, and other relevant risks, aiming to identify existing problems and propose a solution-oriented approach.
The hazards and risks identified in the field study are categorized as follows: 10 physical risk factors, 6 chemical risk factors, 4 ergonomic risk factors, 2 biological risk factors, 1 psychosocial risk factor, and 2 other relevant risk factors, totaling 26, which are presented in tabular format. The L-Type Decision Matrix and Fine-Kinney risk assessment method were used to determine the mathematical value and risk classifications.
As a case study, Taşlıca Hamlet in Pınarca Village, located in the central district of Hakkari Province, was selected as the application area. Data were collected through face-to-face interviews and in-depth discussions with some beekeepers in Hakkari, and on-site observations were conducted. Based on the findings, recommendations were provided regarding the occupational health and safety measures that should be considered in the beekeeping sector. | en_US |
dc.language.iso | Turkish | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | İş sağlığı ve güvenliği, risk değerlendirmesi, tehlike, risk iş kazası, meslek hastalığı. | en_US |
dc.subject | Occupational health and safety, risk assessment, danger, risk occupational accidents, occupational disease. | en_US |
dc.title | Arıcılık Sektöründe İş Salığı ve Güvenliği Önlemleri | en_US |
dc.title.alternative | Occupational Health and Safety Measures in the Beekeeping Sector | en_US |
dc.type | Master's Thesis | en_US |
dc.contributor.department | Occupational Health and Safety | en_US |