Doğalgaz Kurulum Çalışmalarında İş Sağlığı ve Güvenliği Farkındalıklarının Değerlendirilmesi
Abstract
ÖZET:
Bu çalışmada doğalgaz tesisat kurulumu yapan çalışanların sosyodemografik özellikleri ve İSG farkındalıklarının araştırılmasının yanında doğalgaz tesisatı kurulum faaliyetlerinde risk değerlendirmesinin yapılması amaçlanmıştır. Doğalgaz tesisatı kurulumu yapan çalışanların iş sağlığı ve güvenliği farkındalıkları I) psikososyal etki, II) çalışma koşulları, III) iş performansı ve IV) güvenlik kültürü düzeyi olmak üzere dört farklı ölçekte sorular hazırlanarak beşli likert tipi anket uygulaması yapılmıştır. Anket ölçekleri ve çalışanların sosyodemografik özellikleri Kruskal Wallis H ve Mann Whitney U Testleri ile istatiksel analizleri yapılmıştır. Risk analizi için Fine-Kinney risk değerlendirme metodu uygulanmıştır. Çalışma sonuçlarına göre ankete katılan çalışanların iş sağlığı ve güvenliği farkındalıklarının eğitim düzeyi ile orantılı bir şekilde arttığı belirlenmiştir. Yüksek lisans ve doktora derecesine sahip çalışanların, lise ve ön lisans derecesine sahip çalışanlar ile ön lisans ve lisans derecesine sahip çalışanlara kıyasla İSG güvenlik kültürü ve iş performansı konusunda daha yüksek farkındalık düzeylerine sahip olduğu gözlemlenmiştir. Çalışmanın sonucuna göre, çalışanlar arasında İSG, iş verimliliği ve psikolojik faktörlerle ilgili olumsuz yönlerin iyileştirilmesi için önemli düzeltici ve önleyici tedbirler önerilmiştir. ABSTRACT:
In this s tudy, the aim was to investigate the sociodemographic characteristics and occupational health and safety (OHS) awareness of employees involved in natural gas installation, as well as to conduct a risk assessment in natural gas installation activities. A five-point Likert-type survey was conducted by preparing questions on four different scales: I) psychosocial impact, II) working conditions, III) job performance, and IV) safety culture level, regarding the OHS awareness of employees involved in natural gas installations. The survey scales and sociodemographic characteristics of employees were statistically analyzed using Kruskal-Wallis H and Mann-Whitney U Tests. The Fine-Kinney risk assessment method was applied for risk analysis. According to the study results, it was found that the OHS awareness of employees participating in the survey increased in proportion to their level of education. It was observed that employees with master’s and doctorate degrees had higher awareness levels in OSH safety culture and work performance compared to employees with high school or associate’s degrees, and associate’s or undergraduate degrees. According to the results of the study, important corrective and preventive measures were suggested to improve the negative aspects related to OSH, work efficiency, and psychological factors among the employees.
Collections

DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..