• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • 2.Enstitüler / Institutes
  • Fen Bilimleri Enstitüsü
  • Kimya
  • View Item
  •   DSpace Home
  • 2.Enstitüler / Institutes
  • Fen Bilimleri Enstitüsü
  • Kimya
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Ceviz (Juglans regia L.) Meyvesinden Çevre Dostu Demir Nanopartiküllerin Sentezi, Karakterizasyonu ve Antioksidan Aktivitesinin İncelenmesi

Thumbnail
View/Open
Ali Sait YOLCU-Y.L. Tezi.pdf (1.520Mb)
Date
2024
Author
YOLCU, Ali Sait
Metadata
Show full item record
Abstract
ÖZET: Bu çalışmada, ceviz (Juglans regia L.) meyvesinden çevre dostu bir yaklaşımla demir nanopartikülleri sentezlenmiş, nanopartiküllerin karakterizasyonu gerçekleştirilmiş ve antioksidan aktiviteleri detaylı bir şekilde incelenmiştir. Çalışmada geleneksel kimyasal yöntemlere alternatif olarak, biyolojik materyallerin kullanıldığı yeşil sentez yöntemi tercih edilmiştir. Ceviz meyvesinden özütlenen biyomoleküller, demir nanopartiküllerinin stabil ve etkin bir şekilde oluşumunu sağlamıştır. Sentezlenen nanopartiküllerin morfolojik ve yapısal özellikleri çeşitli analitik tekniklerle karakterize edilmiştir. Ceviz ekstraktından elde edilen demir temelli nanopartiküller (CFeNP), UV-Vis, FTIR, XRD, TEM, ve Zeta Sizer analitik teknikleri kullanılarak karakterize edilmiştir. Devamında DPPH ve metal şelatlama yöntemleri ile antioksidan aktiviteleri değerlendirilmiştir. Aynı zamanda cevizin toplam flavonoid içerikleri belirlenmiş ve yeşil sentezle elde edilen CFeNP’lere bağlanan flavonoid bileşenleri miktarsal olarak kıyaslanmıştır. Çalışma, çevre dostu nanopartikül sentez yöntemlerinin geliştirilmesi ve ceviz gibi doğal kaynakların bu süreçlerde etkin bir şekilde kullanılabileceğini göstermesi açısından önem taşımaktadır.
 
ABSTRACT: In this study, iron nanoparticles were synthesized from walnut (Juglans regia L.) fruit with an environmentally friendly approach, these nanoparticles were characterized and their antioxidant activities were examined in detail. As an alternative to traditional chemical methods, the green synthesis method using biological materials was preferred. Biomolecules obtained from walnut fruit enabled the stable and effective formation of iron nanoparticles. The morphological and structural properties of the synthesized nanoparticles (NPs) were characterized by various analytical techniques. Iron nanoparticles (FeNP) obtained from walnut extract were characterized using UV-Vis, FTIR, XRD, TEM, and Zeta Sizer analytical techniques. Subsequently, antioxidant activities were evaluated with DPPH. At the same time, the total flavonoid contents of walnuts were determined and the flavonoid components of walnut extract bound to iron nanoparticles obtained by green synthesis were compared quantitatively. The study is important in terms of developing environmentally friendly nanoparticle synthesis methods and showing that natural resources such as walnuts can be used effectively in these processes.
 
URI
https://acikerisim.bingol.edu.tr/handle/20.500.12898/5875
Collections
  • Kimya [56]





Creative Commons License
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV
 

 



| Politika | Rehber | İletişim |

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsBy TypeThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsBy Type

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
Atmire NV