Show simple item record

dc.contributor.advisorDoç. Dr. Beşir KOÇen_US
dc.contributor.authorGÜÇDEN, Zübeyde
dc.date.accessioned2024-12-20T12:32:37Z
dc.date.available2024-12-20T12:32:37Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://acikerisim.bingol.edu.tr/handle/20.500.12898/5860
dc.description.abstractÖZET: Bu çalışmanın amacı; yöresel ürünlerden biri olan coğrafi işaret belgesine sahip Bingöl Soğuk Çeşme Kavurmasının kalkınma üzerindeki ekonomik katkısını ortaya koymaktır. Şimdiye kadar üzerinde herhangi bir çalışma olmaması, bu konunun ehemmiyeti üzerinde durulması gerektiğini göstermektedir. Bu konunun araştırılarak, Hayvancılık kaynaklı gıda sektörünün gelişimi ve bu sektör ile beraber ekonomiye kayda değer katkılar sunacağı ve bu haliyle yöre insanına fayda sağlaması noktasında olumlu sonuçlar getireceği öngörülmektedir. Araştırma kapsamında tüketicilerin Soğuk Çeşme Kavurması satın alımında dikkate aldıkları faktörlerin tespit edilmesi amacıyla çok deği şkenli istatistiki analiz uygulamalarından olan faktör analizi uygulanarak 26 değişken altı faktöre indirgenmiştir. Birinci faktör: Soğuk Çeşme Kavurmasının önemi ve Tanıtımı İkinci faktör: İnsan sağlığı Üçüncü faktör: Hizmet Kalitesi Dördüncü faktör: Tüketicilerin Zevk ve Tercihleri Beşinci faktör: Fiyat ve Kalite Altıncı faktör: Satış Noktası Bu 6 faktörün toplamının toplam varyansın %63.62’sini açıkladığı ve yapılan analizde KMO test değerinin 0 .894 ile kullanılan değişkenlerin faktör analizi için uygun olduğu anlaşılmıştır.en_US
dc.description.abstractABSTRACT: The purpose of this study is to reveal the economic contribution of Bingöl Soğuk Çeşme Roast, which is one of the local products and has a geographical indication certificate, on rural development. The fact that there has been no study on this subject so far shows that the importance of this subject should be emphasized. It is foreseen that by investigating this subject, it will provide significant contributions to the development of the animal husbandry - based food sector and the economy together with this sector, and thus bring positive results in terms of benefiting the local people. Within the scope of the research, factor analysis, which is one of the multivariate statistical analysis applications, was applied to determine the factors that consumers consider when purchasing Soguk Çeşme Roast, and 26 variables were reduced to six factors. First factor: Importance and Promotion of Soguk Çeşme Roast Second factor: Human health Third factor: Service Quality Fourth factor: Consumers' Tastes and Preferences Fifth factor: Price and Quality Sixth factor: Sales Point It was understood that the sum of these 6 factors explained 63.62% of the total variance and that the variables used were suitable for factor analysis with a KMO test value of 0.894 in the analysis.en_US
dc.language.isoTurkishen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectKavurma, Soğuk Çeşme Kavurması, Tüketici, Tüketici Davranışları, Kalkınma, Bingöl.en_US
dc.subjectMolasses, Roasting, Cold Fountain Roasting, Consumer, Consumer Behavior, Development, Bingöl.en_US
dc.titleİşlenmiş Yöresel Gıda Ürünlerinin Yerel Kalkınmaya Katkısı: Bingöl Soğuk Çeşme Kavurması Örneğien_US
dc.title.alternativeContribution of Processed Local Food Products to Local Development: Bingöl Soğuk Çeşme Roasting Exampleen_US
dc.typeMaster's Thesisen_US
dc.contributor.departmentInterdisciplinary Economics and Politicsen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record