• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • 2.Enstitüler / Institutes
  • Sosyal Bilimler Enstitüsü
  • Disiplinler Arası Ekonomi ve Siyaset
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • 2.Enstitüler / Institutes
  • Sosyal Bilimler Enstitüsü
  • Disiplinler Arası Ekonomi ve Siyaset
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

İşlenmiş Yöresel Gıda Ürünlerinin Yerel Kalkınmaya Katkısı: Bingöl Soğuk Çeşme Kavurması Örneği

Thumbnail
Göster/Aç
Zübeyde GÜÇDEN-Y.L. Tezi.pdf (2.381Mb)
Tarih
2024
Yazar
GÜÇDEN, Zübeyde
Üst veri
Tüm öğe kaydını göster
Özet
ÖZET: Bu çalışmanın amacı; yöresel ürünlerden biri olan coğrafi işaret belgesine sahip Bingöl Soğuk Çeşme Kavurmasının kalkınma üzerindeki ekonomik katkısını ortaya koymaktır. Şimdiye kadar üzerinde herhangi bir çalışma olmaması, bu konunun ehemmiyeti üzerinde durulması gerektiğini göstermektedir. Bu konunun araştırılarak, Hayvancılık kaynaklı gıda sektörünün gelişimi ve bu sektör ile beraber ekonomiye kayda değer katkılar sunacağı ve bu haliyle yöre insanına fayda sağlaması noktasında olumlu sonuçlar getireceği öngörülmektedir. Araştırma kapsamında tüketicilerin Soğuk Çeşme Kavurması satın alımında dikkate aldıkları faktörlerin tespit edilmesi amacıyla çok deği şkenli istatistiki analiz uygulamalarından olan faktör analizi uygulanarak 26 değişken altı faktöre indirgenmiştir. Birinci faktör: Soğuk Çeşme Kavurmasının önemi ve Tanıtımı İkinci faktör: İnsan sağlığı Üçüncü faktör: Hizmet Kalitesi Dördüncü faktör: Tüketicilerin Zevk ve Tercihleri Beşinci faktör: Fiyat ve Kalite Altıncı faktör: Satış Noktası Bu 6 faktörün toplamının toplam varyansın %63.62’sini açıkladığı ve yapılan analizde KMO test değerinin 0 .894 ile kullanılan değişkenlerin faktör analizi için uygun olduğu anlaşılmıştır.
 
ABSTRACT: The purpose of this study is to reveal the economic contribution of Bingöl Soğuk Çeşme Roast, which is one of the local products and has a geographical indication certificate, on rural development. The fact that there has been no study on this subject so far shows that the importance of this subject should be emphasized. It is foreseen that by investigating this subject, it will provide significant contributions to the development of the animal husbandry - based food sector and the economy together with this sector, and thus bring positive results in terms of benefiting the local people. Within the scope of the research, factor analysis, which is one of the multivariate statistical analysis applications, was applied to determine the factors that consumers consider when purchasing Soguk Çeşme Roast, and 26 variables were reduced to six factors. First factor: Importance and Promotion of Soguk Çeşme Roast Second factor: Human health Third factor: Service Quality Fourth factor: Consumers' Tastes and Preferences Fifth factor: Price and Quality Sixth factor: Sales Point It was understood that the sum of these 6 factors explained 63.62% of the total variance and that the variables used were suitable for factor analysis with a KMO test value of 0.894 in the analysis.
 
Bağlantı
http://acikerisim.bingol.edu.tr/handle/20.500.12898/5860
Koleksiyonlar
  • Disiplinler Arası Ekonomi ve Siyaset [6]





Creative Commons License
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV
 

 



| Politika | Rehber | İletişim |

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreBy TypeBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreBy Type

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV