Ortaokul Öğrencilerinin Beden Eğitimi ve Spor Dersine KarĢı Tutumları ile Mutluluk Düzeyleri Arasındaki ĠliĢkinin AraĢtırılması
Özet
Bu çalışma, Hakkari ili ġemdinli ilçesinde okuyan ortaokul öğrencilerinin beden eğitimi ve spor dersine karşı tutumları ile mutluluk düzeyleri arasındaki ilişkiyi araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma grubunu 406 ortaokul öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışmada nicel araştırma yöntemleri esas alınmıştır. Tarama modeli olarak betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Beden Eğitimi Dersi Mutluluk Düzeyi Ölçeği ve Ortaöğretim Öğrencileri için Beden Eğitimi Dersi Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS istatistik programı kullanılmıştır. ikili gruplu değişkenlerde t-testi, ikiden daha fazla gruplu değişkenlerde One-Way ANOVA testi kullanılmıştır. Ölçeklerin birbirleri arasındaki ilişkinin yönünü tespit edebilmek için Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulguların sonuçlarına göre düzenli spor yapan öğrencilerin beden eğitimi ve spor dersine karşı mutluluk düzeyleri spor yapmayanlara oranla istatistiksel olarak anlamlı ve yüksek çıkmıştır. Ayrıca köyde yaşayan öğrencilerin beden eğitimi ve spor dersine karşı tutumları ile mutluluk düzeyleri ilçede yaşayan öğrencilere göre istatistiksel olarak anlamlı ve farklıdır. Sonuç olarak, köyde yaşayan ve düzenli spor yapan öğrencilerin beden eğitimi ve spor dersinde daha mutlu oldukları ve tutum düzeylerinin daha yüksek olduğu ortaya koyulmuştur. ABSTRACT:
This study was conducted to research the relationship between the attitudes and happiness levels of middle school students studying in the ġemdinli district of Hakkari province towards physical education and sports class. The research group consists of 406 middle school students. This study was based on quantitive research methods. As survey model, descriptive survey model was utilized. The data collection instruments used in this study were the Personal Information Form, Physical Education Class Happiness Level Scale, and Physical Education Class Attitude Scale for Middle School Students. The SPSS statistical program was used for the analysis of the collected data. T-test was used for two-group variables, One-Way ANOVA for variables with more than two groups, and Pearson Correlation analysis was utilized to determine the direction of the relationship between the scales. According to the findings, the happiness levels of students who engage in regular sports towards physical education and sports classes were statistically significant and higher compared to those who do not participate in sports. Furthermore, the attitudes and happiness levels of students living in the village towards physical education and sports classes are statistically significant and different compared to students living in the town. As a result, it has been revealed that students living in the village and engaging in regular sports are happier and the level of students attitudes are higher in physical education and sports classes.
Koleksiyonlar
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..