Türk Siyasetinde Politik Aktör Olarak Necmettin Erbakan’ın, Siyonizm’e Yaklaşımı ve Irkçı Emperyalizm Söylemi
Abstract
ÖZET:
Türk siyasi hayatının en mühim aktörlerinden biri olan Necmettin Erbakan Siyonizme karşı muhalefeti ile bilinmektedir. Erbakan ve Millî Görüş hareketi, diğer siyasi aktörlere ve rejime doğrudan karşı gelmeden, tüm sorunların temel kaynağı olarak Siyonizmi konumlandırarak, kendilerini sistem baskılarından muaf tutmayı başarmışlardır. Erbakan'ın Siyonizme karşı tutumu, İslam dünyasında geniş yankılar uyandırmış ve İslam toplumlarında Siyonizme karşı gelişen eleştirilerin ve direniş hareketlerinin teorik temellerini oluşturmuştur. Erbakan'a göre, Siyonizm, yalnızca İsrail Devleti'nin kurulması ve genişletilmesi ile sınırlı bir ideoloji değil, küresel düzeydeki ekonomik, siyasi ve kültürel hakimiyet arayışının bir parçasıdır ve bu söylemiyle İslam dünyasında entelektüel bir liderlik rolü üstlenmiş ve geniş bir etki alanı oluşturmuştur. Irkçı emperyalizm söylemi ise Erbakan'ın Siyonizm’i eleştirirken kullandığı temel kavramlardan biridir. Erbakan, Siyonist hareketin yalnızca Yahudilerin üstünlüğünü savunan bir yapı olmadığını, aynı zamanda küresel ekonomik düzeni kontrol etmeye yönelik bir amaç taşıdığını savunmuştur. Bu bağlamda Siyonizmi, dünya çapında bir azınlık elit grubun kendi çıkarlarını korumak adına diğer halkları baskı altına aldığı bir sistem olarak tanımlamış ve bu durumu ırkçı emperyalizm olarak adlandırmıştır.
Bu tez çalışmasında Necmettin Erbakan'ın söylemlerinde Siyonizm kavramını incelemeyi ve söylemleri aracılığıyla Siyonizm'e yaklaşımını ve ırkçı emperyalizm hakkındaki düşüncelerinin içerik analizi yöntemi ile incelenmesi amaçlanmış ve çalışma kendi içerisinde üç bölüme ayrılmıştır. İlk bölümde Necmettin Erbakan’’ın hayatı ve milli görüş hareketine, ikinci bölümde Siyonizme, üçüncü bölümde ise Erbakan’ın söylemlerinde Siyonizme yer verilmmiştir. Sonuç olarak, Necmettin Erbakan'ın Siyonizme karşı geliştirdiği retorik ve teorik tutum, onun siyasi kariyerinin ve Millî Görüş hareketinin merkezinde yer almıştır. Bu tutum, Erbakan ve hareketine, Türk siyaseti ve İslam dünyasında benzersiz bir konum kazandırmıştır. Erbakan'ın bu yaklaşımı, sadece bir siyasi eleştiri değil, aynı zamanda İslami bir duruşun ifadesi olarak değerlendirilmelidir. Bu nedenle, Erbakan'ın Siyonizme karşı tutumu, onun siyasi kariyerine ve Millî Görüş hareketinin ideolojik temellerine derin bir etki yapmıştır. ABSTRACT:
One of the most important actors in Turkish political life, Necmettin Erbakan, is known for his opposition to Zionism. Erbakan and the National Vision movement have managed to exempt themselves from systemic pressures by positioning Zionism as the main source of all problems without directly opposing other political actors and the regime. Erbakan’s stance against Zionism has had wide repercussions in the Islamic world and has formed the theoretical basis for criticisms and resistance movements against Zionism in Islamic societies. According to Erbakan, Zionism is not an ideology limited to the establishment and expansion of the State of Israel, but is part of the quest for global economic, political and cultural dominance, and with this discourse, it has assumed an intellectual leadership role in the Islamic world and has established a wide sphere of influence. The discourse of racist imperialism is one of the basic concepts Erbakan uses in his criticism of Zionism. Erbakan argued that the Zionist movement is not only a structure that defends the superiority of Jews, but also aims to control the global economic order. In this context, he defined Zionism as a system in which a minority elite group around the world oppresses other peoples in order to protect their own interests, and he called this situation racist imperialism.
This thesis aims to examine the concept of Zionism in Necmettin Erbakan’s discourses and to examine his approach to Zionism and his thoughts on racist imperialism through his discourses using the content analysis method, and the study is divided into three sections. The first section covers Necmettin Erbakan’s life and the National Vision movement, the second section covers Zionism, and the third section covers Zionism in Erbakan’s discourses. As a result, the rhetorical and theoretical stance that Necmettin Erbakan developed against Zionism has been at the center of his political career and the National Vision movement. This stance has given Erbakan and his movement a unique position in Turkish politics and the Islamic world. Erbakan’s approach should be evaluated not only as a political criticism but also as an expression of an Islamic stance. Therefore, Erbakan’s stance against Zionism has had a profound impact on his political career and the ideological foundations of the National Vision movement.
Collections
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..