The Reflection of Arabian Society in the Quran
Özet
ABSTRACT:
As it can be seen from the title, this research discusses the reflection of Arabian society in the Quran and how it has been formed at the time of prophet Muhammad. These reflections or influences are various, that is, some aspects of society influenced Quran more than other aspects. These various influences has been dealt with in this research. Generally these aspects are social, cultural, economical, religious and mythical aspects...etc.
In this research the reflection of Arabian society in the Quran at the time of prophet Muhammad has been put forward according to the historical data. It would be had at hand regarding the society of Arab and comparing it with texts of Quran, and putting Quran in its original context in which it has been formed in order to show the reflections of Arabian society in the Quran and to comprehend as much as possible the meaning of verses of Quran.
The main premise in here to show that every text is under the effects of society therfore there is a direct relationship between society and texts. They affect each other in a way that the text and the context can not be disintegrated, so the main subject of this research is an attempt to minimalize the gap that has been long formed between the text if Quran and the historical and social context, in doing so by using both historical method and analytical method to attain the above mentioned goal. As the text of Quran are joined to its historical, social and cultural context, so it could be concluded that Quran has emerged in the environment that Prophet Muhammad has lived in. All the aspects of Arabs society at the time of Islam‟s Prophet Muhammad have played an important role in the text and context of Quran. ÖZET:
Başlıkta görüldüğü üzere bu araştırma, Arap toplumunun Kur‟an'daki yansımalarını ve Hz. Muhammed döneminde Kur‟an‟ın nasıl oluştuğunu tartışmaktadır. Bu yansımalar ya da etkilenmeler çeşitli olup, toplumun bazı yönleri Kur‟an‟ı diğer yönlerden daha çok etkilemiştir. Bu değişik etkilenmeler bu çalışmada ele alınmıştır. Bu yönler; sosyal, kültürel, ekonomik, dinî, mitolojik vb. yönlerdir. Bu çalışmada elimizde bulunan tarihsel veriler ile Kur‟an‟ın metinlerinin karşılaştırması yapılarak Arap toplumunun Peygamber Muhammed döneminde Kur‟an‟daki yansıması ifade edilmektedir. Kur‟an‟ın ayetlerinin anlamını mümkün olduğunca Arap toplumunun Kur'an'daki yansımaları üzerinden oluştuğu gösterilmeye çalışılmıştır. Bu araştırmanın ana önceliği, her metnin toplum tarafından etkilendiğini ve bu yüzden toplum ile metin arasında doğrudan bir ilişki olduğunu göstermektir. Metin ile bağlam birbirlerinden ayrılmaz. Bu çalışmada Kur'an, tarihsel ve toplumsal bağlamda, hem tarihsel yöntem hem de analitik yöntem kullanılarak metin ile sosyal gerçeklik arasında ilişki kurulmuş ve aralarıdaki boşluk minimalize edilmeye çalışılmıştır. Kur'an metni tarihsel, sosyal ve kültürel bağlamda ele alındığında Kur‟an'ın, Peygamberin yaşadığı çevrede ortaya çıkmıştır. İslâm Peygamberi döneminde Arap toplumunun tüm yönleri Kur‟an'ın metin ve bağlamında önemli bir rol oynamıştır.
Koleksiyonlar
- Sosyoloji [28]
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..