Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorProf. Dr. Mehmet AYÇİÇEKen_US
dc.contributor.authorFIRAT, Ayşe
dc.date.accessioned2024-07-24T11:37:37Z
dc.date.available2024-07-24T11:37:37Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://acikerisim.bingol.edu.tr/handle/20.500.12898/5739
dc.description.abstractÖZET: Bu çalışma bazı buğday (Triticum aestivum L.) çeşitlerinin Bingöl ili koşullarında morfolojik ve kalite özeliklerini belirlemek amacıyla, 2017-2018 yılı yetiştirme döneminde Bingöl ili Genç MYO’nun deneme tarlasında yürütülmüştür. Denemede 53 adet buğday çeşidi tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırmada kullanılan buğday çeşitlerine ait bitki boyu, başak uzunluğu, başakta başakcık sayısı, başakta tane sayısı, başakta tane ağırlığı, başaklanma gün sayısı, metrekarede başak sayısı, dekara tane verimi, hasat indeksi, bin tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, protein oranı, glüten miktarı, glüten indeks, sedimantasyon, gecikmeli sedimantasyon, nem miktarı, değerlerine ait gözlem ve ölçümler yapılmıştır. Çalışmamızda; bitki boyu 61,03-126,7 cm, başak uzunluğu 6,31-10,04 cm, başakta başakcık sayısı 10-17 adet, başakta tane sayısı 8,3-34,3 adet, başakta tane ağırlığı 0,39-1,51 gr, başaklanma gün sayısı 186-204 gün, metrekarede başak sayısı 193,3-419,0 adet, tane verimi 165,55-767,19 kg/da, hasat indeksi %33,91-61,04, protein oranı %8,9-14,3, bin tane ağırlığı 35,6-56,0 gr, hektolitre ağırlığı 71,96-80,32 kg/hl, glüten miktarı %13,1-42,4, glüten indeks %33,6-94,3, sedimantasyon 12,0-50,6 ml, gecikmeli sedimantasyon 11,6-59,6 ml, nem miktarı %9,7-12,9 arasında değişim göstermiştir.en_US
dc.description.abstractABSTRACT This study was carriedout in order to determine the morphological and quality traits of some wheat cultivars under in 2017-2018 growing season. The experiment was arranged in a randomized complete block desing with three replications with 53 bread wheat cultivars on the experimentalarea of Bingöl province Genç Vocational School of Higher Education. Data werecollected on some morphological and quality characteristics such as, plant height, spike length, number of spikelets per spike, kernel number perspike, kernel weight perspike, time to flowering, spike number per square meter, grain yield per decare, harvest index, protein ratio, one thousand kernel weight, test weight, the amount of glüten, the index of glüten, sedimantation, delayed sedimentation, moisture content. The charecteristisc observed in the experiment varied between 61.3-126.7 cm in pşant height, 6.31-10.04 cm in spikelength, 8.3-34.3 in number of spikelets per spike, 0.39-1.51 gr in kernel weight per spike, 186-204 days in time to flowering, 193.3-419.0 in spike number per square meter, 165.55-767.19 kg/da in yield per decare, %33.91-61.04 in harvest index, %8.9-14.3 in protein ratio, %33.6-94.3 in gluten, 11.6-59.6 ml in sedimentation, %9.7-12.9 in moisture content.en_US
dc.language.isoTurkishen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectEkmeklik buğday, Triticum aestivum L., adaptasyon, Verim, Verim komponentleri, Kalite.en_US
dc.subjectBread wheat, Triticum aestivum L., adaptation, yield, yield components, quality.en_US
dc.titleBazı Ekmeklik Buğday (Triticum aestivum L.) Çeşitlerinin Bingöl İli Ekolojik Koşullarında Morfolojik ve Bazı Kalite Özelliklerinin Belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDeterminaton of morphological and some quality traits of some bread wheat (Triticum aestivum L.) cultivars under Bingol ecological conditionsen_US
dc.typeMaster's Thesisen_US
dc.contributor.departmentField Cropsen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster