Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÖmer, Kılıç
dc.contributor.authorEyüp, Bağcı
dc.date.accessioned2014-12-15T07:15:24Z
dc.date.available2014-12-15T07:15:24Z
dc.date.issued2008
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11472/568
dc.description.abstractBu çalısmada, Origanum cinsine ait Origanum vulgare L. subsp. gracile (C. Koch.) Ietswaart.’ nin uçucu yag içerigi belirlenmis ve bitki çayı olarak kullanılabilirligi arastırılmıstır. Bitki örnekleri farklı vejetasyon dönemlerinde (çiçeksiz, çiçekli ve tohumlu) olmak üzere Elazıg ve çevresinden toplanmıstır. Bu örneklerin uçucu yagları su distilasyonu yöntemi ile elde edilmis ve GC, GC-MS (Gaz Kromatografisi-Kütle Spektrometrisi) teknigi kullanılarak analiz edilmistir. 100 gr çiçeksiz, çiçekli ve tohumlu örnekten sırasıyla 1; 0,9 ve 1,2 ml uçucu yag elde edilmistir. Bu bitkinin farklı vejetasyon dönemlerine ait uçucu yag örneklerinin %89.75, %98.45, %94.20’ si belirlenmistir. Bu alttüre ait yaglardaki ana bilesenler; timol, g-terpinen, a- terpinolen, karvakrol, p-simen, karvakrol metil eter, timol metil eter, cis-osimen bulunurken bitkinin degisik vejetasyon dönemlerinde bazı bilesenlerin kalitatif ve kantitatif anlamda degisiklik gösterdigi saptanmıstır. Bunlardan p-simen, a–terpinen ve timol’ un miktarı tohumlu dönemde iken artmıs, buna karsılık, a–terpinolen ile karvakrol çiçekli dönemde daha fazla bulunmustur.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.subjectLamiaceaetr_TR
dc.subjectOriganum vulgare subsp. graciletr_TR
dc.subjectUçucu yaglartr_TR
dc.subjectBitki çayıtr_TR
dc.titleOriganum vulgare L. subsp. gracile (C.Koch) Ietswaart’nin uçucu yag verimi, kompozisyonu ve çay olarak kullanılabilirliginin arastırılması üzerine bir çalısmatr_TR
dc.typeArticletr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster