Origanum vulgare L. subsp. gracile (C.Koch) Ietswaart’nin uçucu yag verimi, kompozisyonu ve çay olarak kullanılabilirliginin arastırılması üzerine bir çalısma
Abstract
Bu çalısmada, Origanum cinsine ait Origanum vulgare L. subsp. gracile (C. Koch.) Ietswaart.’ nin uçucu
yag içerigi belirlenmis ve bitki çayı olarak kullanılabilirligi arastırılmıstır. Bitki örnekleri farklı vejetasyon
dönemlerinde (çiçeksiz, çiçekli ve tohumlu) olmak üzere Elazıg ve çevresinden toplanmıstır. Bu örneklerin
uçucu yagları su distilasyonu yöntemi ile elde edilmis ve GC, GC-MS (Gaz Kromatografisi-Kütle
Spektrometrisi) teknigi kullanılarak analiz edilmistir. 100 gr çiçeksiz, çiçekli ve tohumlu örnekten sırasıyla 1; 0,9
ve 1,2 ml uçucu yag elde edilmistir. Bu bitkinin farklı vejetasyon dönemlerine ait uçucu yag örneklerinin
%89.75, %98.45, %94.20’ si belirlenmistir. Bu alttüre ait yaglardaki ana bilesenler; timol, g-terpinen, a-
terpinolen, karvakrol, p-simen, karvakrol metil eter, timol metil eter, cis-osimen bulunurken bitkinin degisik
vejetasyon dönemlerinde bazı bilesenlerin kalitatif ve kantitatif anlamda degisiklik gösterdigi saptanmıstır.
Bunlardan p-simen, a–terpinen ve timol’ un miktarı tohumlu dönemde iken artmıs, buna karsılık, a–terpinolen
ile karvakrol çiçekli dönemde daha fazla bulunmustur.
Collections
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..