Show simple item record

dc.contributor.advisorDoç. Dr. A. Yusuf ŞENGÜLen_US
dc.contributor.authorŞENKAN, Doğan Can
dc.date.accessioned2024-03-22T13:17:05Z
dc.date.available2024-03-22T13:17:05Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.urihttp://acikerisim.bingol.edu.tr/handle/20.500.12898/5591
dc.description.abstractÖZET: Bu çalışma, Çanakkale ili Yenice ilçesinde faaliyet gösteren süt sığırcılığı işletmelerinin mevcut durumunu, besleme ve yetiştirme alışkanlıklarını belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın ana materyalini, ilçede bulunan süt sığırcılığı işletmelerinde üreticilerle yapılan anketler oluşturmuştur. Anketler, 783 adet işletmeden örnekleme yolu ile elde edilmiş 238 adet işletme üzerinden yapılmıştır. Çalışmada elde edilen bulgulara göre; yetiştiricilerin yaşlarının 26 ile 66 arasında değiştiği ve ortalamasının 49,50 olduğu saptanmıştır. Süt sığırcılığı yetiştiriciliği yapma süresinin 2 ile 51 yıl arasında değiştiği ve ortalamasının 25,83 yıl olduğu belirlenmiştir. İncelenen işletmelerdeki sağmal inek sayısının 6 ile 24 baş arasında değiştiği ve ortalamasının 10,90 baş olduğu, toplam sığır sayısının ise 12 ile 28 baş arasında değiştiği ve ortalamasının ise 18,28 baş olduğu belirlenmiştir. İşletmelerde süt sığırcılığının genel olarak kendi üretimi olan siyah alaca sığır ırklarıyla yapıldığı kanısına varılmıştır. Sığır başına elde edilen süt miktarı tüm işletmelerde genel ortalama olarak 17,77 lt olarak hesaplanmıştır. İncelenen işletmelerde %72,7 oranında kesif yemin yapılmadığı sonucu saptanır iken, %24,4 oranında kesif yemin işletmede, %2,9 oranında ise işletme dışında yapıldığı belirlenmiştir. Kesif yemin “sadece kooperatiften temin edilme” oranı oldukça yüksek bulunmuştur. Hayvanların %87 oranında karışık, %13 oranında ise bireysel yemlendiği sonucu belirlenmiştir. İncelenen işletmelerde hayvanların meraya çıkarılma oranı %21,8 iken meraya çıkarılmama oranı ise %78,2 olarak belirlenmiştir. İncelenen işletmelerin tamamına yakın kısmında yemlemenin sabah ve akşam saatlerinde yapıldığı sonucu belirlenmiştir. Anket yapılan yetiştiricilerin süt sığırcılığı konusunda düşük oranda (%26) eğitim aldığı sonucu belirlenmiştir. Sonuç olarak; yetiştirici birlikleri ve kooperatiflerin, süt sığırı besleme ve rasyon hazırlama gibi konularda çiftçilere verdiği eğitimler, yem kaynaklarımızın etkili bir şekilde kullanılması ve verimliliğinin artırılması açısından önemli katkılarda bulunacaktır. Bu eğitimler, yetiştiricilere yem kaynaklarını etkili bir biçimde yönetme becerisi kazandırarak, süt sığırcılığındaki verimliliği artırmayı hedeflemektedir.en_US
dc.description.abstractABSTRACT: This study was conducted to determine the current situation, feeding, and breeding habits of dairy cattle farms operating in the Yenice district of Çanakkale province. The main material of this study consisted of surveys conducted with producers in dairy cattle farms in the district. Surveys were conducted on 238 farms obtained through sampling from a total of 783 farms. According to the findings of the study, it was determined that the ages of the breeders ranged from 26 to 66, with an average of 49.50. The duration of dairy cattle breeding ranged from 2 to 51 years, with an average of 25.83 years. The number of dairy cows in the examined farms ranged from 6 to 24, with an average of 10.90, while the total number of cattle ranged from 12 to 28, with an average of 18.28. It was concluded that dairy farming in the farms was generally done with the indigenous black and white cattle breeds. The average milk yield per cow was calculated as 17.77 liters across all farms. It was found that 72.7% of the examined farms did not produce concentrate feed, while 24.4% produced it on the farm and 2.9% produced it outside the farm. The rate of concentrated feed being “procured only from the cooperative”; was found to be quite high. It was determined that 87% of the animals in the examined farms were fed mixed feed, while 13% were fed individual feed. The rate of animals being taken to pasture in the examined farms was 21.8%, while the rate of animals not being taken to pasture was 78.2%. It was determined that feeding was done in the morning and evening in almost all of the examined farms. It was found that a low percentage (26%) of the breeders surveyed received education on dairy farming. In conclusion, the education provided by breeder unions and cooperatives on dairy cattle feeding and ration preparation will contribute significantly to the effective use and increase in productivity of our feed resources. These training programs aim to increase efficiency in dairy farming by providing breeders with the skills to manage feed resources effectively.en_US
dc.language.isoTurkishen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectÇanakkale, süt sığırı, işletme, besleme, yem.en_US
dc.subjectÇanakkale, dairy cattle, management, nutrition, feed.en_US
dc.titleÇANAKKALE İLİ YENİCE İLÇESİ SÜT İŞLETMELERİNİN MEVCUT DURUMU VE SORUNLARIen_US
dc.title.alternativeCURRENT SITUATION AND PROBLEMS OF DAIRY FARMS IN YENĠCE DISTRICT OF ÇANAKKALE PROVINCEen_US
dc.typeMaster's Thesisen_US
dc.contributor.departmentAnimal Scienceen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record