ÇANAKKALE İLİ YENİCE İLÇESİ SÜT İŞLETMELERİNİN MEVCUT DURUMU VE SORUNLARI
Abstract
ÖZET:
Bu çalışma, Çanakkale ili Yenice ilçesinde faaliyet gösteren süt sığırcılığı işletmelerinin
mevcut durumunu, besleme ve yetiştirme alışkanlıklarını belirlemek amacıyla
gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın ana materyalini, ilçede bulunan süt sığırcılığı
işletmelerinde üreticilerle yapılan anketler oluşturmuştur. Anketler, 783 adet işletmeden
örnekleme yolu ile elde edilmiş 238 adet işletme üzerinden yapılmıştır. Çalışmada elde
edilen bulgulara göre; yetiştiricilerin yaşlarının 26 ile 66 arasında değiştiği ve
ortalamasının 49,50 olduğu saptanmıştır. Süt sığırcılığı yetiştiriciliği yapma süresinin 2
ile 51 yıl arasında değiştiği ve ortalamasının 25,83 yıl olduğu belirlenmiştir. İncelenen
işletmelerdeki sağmal inek sayısının 6 ile 24 baş arasında değiştiği ve ortalamasının 10,90
baş olduğu, toplam sığır sayısının ise 12 ile 28 baş arasında değiştiği ve ortalamasının ise
18,28 baş olduğu belirlenmiştir. İşletmelerde süt sığırcılığının genel olarak kendi üretimi
olan siyah alaca sığır ırklarıyla yapıldığı kanısına varılmıştır. Sığır başına elde edilen süt
miktarı tüm işletmelerde genel ortalama olarak 17,77 lt olarak hesaplanmıştır. İncelenen
işletmelerde %72,7 oranında kesif yemin yapılmadığı sonucu saptanır iken, %24,4
oranında kesif yemin işletmede, %2,9 oranında ise işletme dışında yapıldığı
belirlenmiştir. Kesif yemin “sadece kooperatiften temin edilme” oranı oldukça yüksek
bulunmuştur. Hayvanların %87 oranında karışık, %13 oranında ise bireysel yemlendiği
sonucu belirlenmiştir. İncelenen işletmelerde hayvanların meraya çıkarılma oranı %21,8
iken meraya çıkarılmama oranı ise %78,2 olarak belirlenmiştir. İncelenen işletmelerin
tamamına yakın kısmında yemlemenin sabah ve akşam saatlerinde yapıldığı sonucu
belirlenmiştir. Anket yapılan yetiştiricilerin süt sığırcılığı konusunda düşük oranda (%26)
eğitim aldığı sonucu belirlenmiştir. Sonuç olarak; yetiştirici birlikleri ve kooperatiflerin,
süt sığırı besleme ve rasyon hazırlama gibi konularda çiftçilere verdiği eğitimler, yem
kaynaklarımızın etkili bir şekilde kullanılması ve verimliliğinin artırılması açısından
önemli katkılarda bulunacaktır. Bu eğitimler, yetiştiricilere yem kaynaklarını etkili bir
biçimde yönetme becerisi kazandırarak, süt sığırcılığındaki verimliliği artırmayı
hedeflemektedir. ABSTRACT:
This study was conducted to determine the current situation, feeding, and breeding habits
of dairy cattle farms operating in the Yenice district of Çanakkale province. The main
material of this study consisted of surveys conducted with producers in dairy cattle farms
in the district. Surveys were conducted on 238 farms obtained through sampling from a
total of 783 farms. According to the findings of the study, it was determined that the ages
of the breeders ranged from 26 to 66, with an average of 49.50. The duration of dairy
cattle breeding ranged from 2 to 51 years, with an average of 25.83 years. The number of
dairy cows in the examined farms ranged from 6 to 24, with an average of 10.90, while
the total number of cattle ranged from 12 to 28, with an average of 18.28. It was
concluded that dairy farming in the farms was generally done with the indigenous black
and white cattle breeds. The average milk yield per cow was calculated as 17.77 liters
across all farms. It was found that 72.7% of the examined farms did not produce
concentrate feed, while 24.4% produced it on the farm and 2.9% produced it outside the
farm. The rate of concentrated feed being “procured only from the cooperative”; was
found to be quite high. It was determined that 87% of the animals in the examined farms
were fed mixed feed, while 13% were fed individual feed. The rate of animals being
taken to pasture in the examined farms was 21.8%, while the rate of animals not being
taken to pasture was 78.2%. It was determined that feeding was done in the morning and
evening in almost all of the examined farms. It was found that a low percentage (26%) of
the breeders surveyed received education on dairy farming. In conclusion, the education
provided by breeder unions and cooperatives on dairy cattle feeding and ration
preparation will contribute significantly to the effective use and increase in productivity
of our feed resources. These training programs aim to increase efficiency in dairy farming
by providing breeders with the skills to manage feed resources effectively.
Collections
- Zootekni [27]
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..