Show simple item record

dc.contributor.advisorDoç. Dr. Hakan İNCİen_US
dc.contributor.authorİLKAYA, Mehmet
dc.date.accessioned2024-01-16T12:00:56Z
dc.date.available2024-01-16T12:00:56Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttp://acikerisim.bingol.edu.tr/handle/20.500.12898/5541
dc.description.abstractÖZET Ülkemizde Bingöl ili arıcılık, arı ve arı ürünleri üretimi sektöründe önemli bir yere sahiptir. Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte, arı ve arı ürünlerinden yararlanma ve arı ürünlerinin insan sağlığı açısından önemi konusunda çeşitli bilimsel araştırmalar yapılmaktadır. Yaptığımız bu çalışmada Bingöl ilinin kendine özgü florasından beslenen ve Bingöl ilinin beş farklı (Genç, Merkez, Solhan, Yedisu, Adaklı) bölgesinden toplanan ham ve liyofilizasyon işlemine tabi tutulmuş apilarnil formlarının; GC-MS, ICP-MS, HPLC, LC-MS/MS teknikleri, Folin-Ciocalteu yöntemi ve Dumas protein analizi yöntemleri kullanılarak ham ve liyofilize apilarnil örneklerinin yağ asitleri ve türevleri oranları, kül oranları, pH tayini, toplam protein tayini, ham yağ tayini oranları, şeker nem ve kuru madde oranları, element içeriği tayini, toplam fenolik madde tayini, ihtiva ettiği fenolik bileşik tayini ve antioksidan aktivitesi(DPPH ve ABTS radikal süpürme aktivitesi) açısından detaylı analizler yapılmış, apilarnilin biyoaktif bileşenleri tespit edilip HT 29(kolon kanseri hücre hattı) ve SH-SY5Y(nöroblastoma) hücre hatları üzerinde LPO(lipid peroksidasyonu), ROS(reaktif oksijen türleri), hücre proliferasyonu ve antikanser üzerinde etkisi araştırılmıştır. Liyofilize edilen numunelerde ortalama nem değeri %0,014-0,027 arasında, ham numunelerin ortalama nem değeri % 80,76827, ortalama kuru madde değeri % 19,23266 olarak bulunmuştur. Ham ve liyofilize ortalama kül değeri% 1,15067-3,7100, toplam yağ % 3,0769-21,8133, ortalama pH; 6,2750-6,40760 ve ortalama toplam protein; 14,39960-25,61113 olarak bulunmuştur. Ham ve liyofilize apilaarnilde tespit edilen şeker profilleri, (doymuş ve doymamış) yağ asitleri, fenolik bileşikler ve element sayısı sırasıyla; 6-7; 11-9; 27-27; 24-24 olarak tespit edilmiştir. Apilarnilin antioksidan aktivitesi deneylerinde sentetik antioksidanlara oranla DPPH da en yüksek aktivite, ABTS de Askorbik asitten sonra en yüksek aktiviteyi göstermiştir. Liyofilize apilarnilin SH-SY5Y ve HT-29 hücrelerinde ROS oluşumu üzerindeki etkisinde; 250 μg /ml ve 500 μg /ml konsantrasyonlarda apilarnilin SH-SY5Y ve HT-29 hücrelerinde ROS seviyesini önemli ölçüde artırdığını tespit edilmiştir. 500 μg /ml de 250 μg /ml ye kıyasla yüksek artış gözlenmiştir. Liyofilize apilarnil; MDA seviyelerini tespit etmek için 250 μg /ml ve 500 μg /ml apilarnil hücrelere uygulanarak LPO deneyi yapılmıştır. SH-SY5Y ve HT-29 hücrelerinde MDA seviyesi, 250 μg /ml ve 500 μg /ml de belirgin şekilde artış göstermiştir. MDA seviyesi 500 μg /ml konsantrasyonda 250 μg /ml konsantrasyona oranla daha yüksek artış gözlenmiştir. Liyofilize apilarnilin in vitro hücre canlılığı ve antikanser etkisinde; SY-SY5Y ve HT-29 kanserli hücre hatlarında kontrol grubuna göre karşılaştırıldığında tüm konsantrasyonlar’da istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek aktivite gösterdiği saptanmıştır.en_US
dc.description.abstractABSTRACT In our country, Bingöl province has an important place in the beekeeping, bee and bee products production sector. Today, with the developing technology, various scientific researches are being carried out on the use of bees and bee products and the importance of bee products for human health. In this study, raw and lyophilized apilarnil forms fed from the unique flora of Bingöl province and collected from five different regions of Bingöl (Genç, Merkez, Solhan, Yedisu, Adaklı); Fatty acids and derivatives ratios, ash ratios, pH determination, total protein determination, crude oil of crude and lyophilized apilarnil samples were used using GC-MS, ICP-MS, HPLC, LC-MS/MS techniques, Folin-Ciocalteu method and Dumas protein analysis methods. Detailed analyzes were made in terms of sugar, moisture and dry matter ratios, element content determination, total phenolic substance determination, phenolic compound determination and antioxidant activity (DPPH and ABTS radical scavenging activity), bioactive components of apilarnil were determined and HT 29 (colon cancer cell line) was determined. ) and SH SY5Y (neuroblastoma) cell lines, its effects on LPO (lipid peroxidation), ROS (reactive oxygen species), cell proliferation and anticancer were investigated. The average moisture value of lyophilized samples was found to be between 0.014-0.027%, the average moisture value of raw samples was 80.76827%, and the average dry matter value was 19.23266%. Crude and lyophilized average ash value 1.15067-3.7100%, total fat 3.0769-21.8133%, average pH; 6.2750-6.40760 and average total protein; It was found to be 14.39960-25.61113. Sugar profiles, (saturated and unsaturated) fatty acids, phenolic compounds and number of elements detected in raw and lyophilized apilaarnil are respectively; 6-7; 11-9; 27-27; It was determined as 24-24. In antioxidant activity experiments, apilarnil showed the highest activity in DPPH compared to synthetic antioxidants, and the highest activity in ABTS after Ascorbic acid. On the effect of lyophilized apilarnil on ROS formation in SH-SY5Y and HT-29 cells; It was determined that apilarnil significantly increased the ROS level in SH-SY5Y and HT-29 cells at concentrations of 250 μg /ml and 500 μg /ml. A higher increase was observed at 500 μg/ml compared to 250 μg/ml. Lyophilized apilarnil; To detect MDA levels, LPO experiment was performed by applying 250 μg/ml and 500 μg/ml apilarnil to the cells. In SH-SY5Y and HT-29 cells, MDA level increased significantly at 250 μg /ml and 500 μg /ml. A higher increase in MDA level was observed at 500 μg/ml concentration compared to 250 μg/ml concentration. In vitro cell viability and anticancer effect of lyophilized apilarnil; It was determined that SY-SY5Y and HT-29 cancer cell lines showed statistically significantly higher activity at all concentrations when compared to the control group.en_US
dc.language.isoTurkishen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectApilarnil, anti-kanser, fenolik bileşik, biyoaktif özellik.en_US
dc.subjectApilarnil, anti-cancer, phenolic compound, bioactive property.en_US
dc.titleBİNGÖL İLİNİN FARKLI BÖLGELERİNDEN ELDE EDİLEN APİLARNİL'İN BİYOAKTİF ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENEREK BAZI KANSER HÜCRE HATLARI ÜZERİNDE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASIen_US
dc.title.alternativeDETERMINING THE BIOACTIVE PROPERTIES OF APILARNIL OBTAINED FROM DIFFERENT REGIONS OF BINGOL PROVINCE AND INVESTIGATION OF ITS EFFECTS ON SOME CANCER CELL LINESen_US
dc.typePhD Dissertationsen_US
dc.contributor.departmentBee and Bee Productsen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record