BİNGÖL İLİ KILÇADIR KÖYÜ ÇAYIR ALANLARININ VERİM VE KALİTE AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ
Abstract
ÖZET
Bu çalışma, Bingöl ili Kılçadır köyü sınırları içerisinde bulunan çayır alanlarının ot verimi ve kalitesini tespit etmek amacıyla 2022 yılında yürütülmüştür.
Araştırma alanı sekiz farklı parselden oluşmaktadır. Çayır parsellerinin her birine ait bitki boyu, yeşil ot verimi, kuru ot verimi, ağırlığa göre botanik kompozisyonda baklagillerin, buğdaygillerin ve diğer familya bitkilerinin oranları ile ham protein oranı, ham protein verimi, asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF), nötral deterjanda çözünmeyen lif (NDF), sindirilebilir kuru madde (SKM), kuru madde tüketimi (KMT), nispi yem değeri (NYD), fosfor, potasyum, kalsiyum ve magnezyum değerleri incelenmiştir. Parseller arasında incelenen bu özellikler açısından istatistiksel olarak önemli farklılıklar bulunmuştur.
Çayır parsellerinde verim özelliklerinden bitki boyu 34,1-51,3 cm, yeşil ot verimi 1491-2600 kg/da, kuru ot verimi 330-552 kg/da ve ağırlığa göre botanik kompozisyonda baklagillerin oranı %14,7-28,1, buğdaygillerin oranı %27,0-74,0, diğer familya bitkilerinin oranı %11,3-53,4 arasında değişmiştir. Çayır parsellerinde kalite özelliklerinden ham protein oranı %15,6-20,1, ham protein verimi 55,0-110,8 kg/da, ADF oranı %23,9-28,3, NDF oranı %38,6-45,9, SKM oranı %66,9-70,4, KMT oranı %2,62-3,11, NYD 135,6-170,0, fosfor oranı %0,27-0,35, potasyum oranı %2,13-2,32, kalsiyum oranı %1,43-1,62 ve magnezyum oranı da %0,37-0,43 aralığında değişim göstermiştir.
Sonuç olarak; çayır parsellerinin verim ve kalite açısından tatminkâr sonuçlar verdiği ve verim açısından 205/6, kalite açısından ise 204/7 numaraları parsellerin daha iyi değerler verdiği sonucuna varılmıştır ABSTRACT
This study was carried out in 2022 to determine the forage yield and quality of meadow areas within the borders of Kılçadır village in Bingöl province.
The research area consisted of eight different parcels. Plant height, green forage yield, dry matter yield, the rate of legumes, grasses and other family plants in botanical composition by weight, crude protein rate, crude protein yield, acid detergent fiber (ADF), neutral detergent fiber (NDF), digestible dry matter (DDM), dry matter intake (DMI), relative feed value (RFV), phosphorus, potassium, calcium and magnesium values were examined for each of the meadow parcels. Statistically significant differences were found among the plots for these traits.
Among the yield traits in the meadow parcels, plant height was 34.1-51.3 cm, green forage yield was 1491-2600 kg/ha, dry matter yield was 330-552 kg/ha, and in the botanical composition by weight, the rate of legumes varied between 14.7-28.1%, the rate of grasses varied between 27.0-74.0%, and the rate of other family plants varied between 11.3-53.4%. Among the quality traits in meadow parcels, crude protein rate was 15.6-20.1%, crude protein yield was 55.0-110.8 kg/da, ADF rate was 23.9-28.3%, NDF rate was 38.6-45.9%, DDM rate was 66.9-70.4%, DMI rate was 2.62-3.11%, RFV was 135.6-170.0, phosphorus rate was 0.27-0.35%, potassium rate was 2.13-2.32%, calcium rate was 1.43-1.62% and magnesium rate also varied between 0.37-0.43%.
As a result; it was concluded that the meadow parcels gave satisfactory results in terms of yield and quality and the parcels numbered 205/6 in terms of yield and 204/7 in terms of quality gave better values.
Collections
- Tarla Bitkileri [34]
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..