dc.contributor.advisor | Prof. Dr. Erkan BOYDAK | en_US |
dc.contributor.author | ASLAN, SULTAN | |
dc.date.accessioned | 2023-11-08T08:36:43Z | |
dc.date.available | 2023-11-08T08:36:43Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.identifier.uri | http://acikerisim.bingol.edu.tr/handle/20.500.12898/5491 | |
dc.description.abstract | ÖZET
Bu çalışma 2021 yılında farklı oranlarda NaCI tuzu ve Portakal ağacına ait Biochar
materyali kullanılarak, NC-7 yerfıstığının gelişimi üzerine olan etkisini araştırmak için
Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünde açık hava şartlarında saksı
denemesi şeklinde yapılmıştır. Deneme tesadüf parsellerinde faktöriyel deneme desenine
göre 4 tekerrürlü olarak 12 Haziran 2021 tarihinde gerçekleşmiştir. Denemede; NC-7
yerfıstığı tohumları,5 farklı biochar dozu (0 kg/da 250 kg/da 500 kg/da 750 kg/da ve 1000
kg/da) ve 4 farklı NaCI dozu (0 mM, 50 mM, 100 mM ve 150 mM) kullanılmıştır.
Çalışmanın sonuçlarına göre; farklı dozlarda NaCl tuzunun kullanılması, dal sayısı, fide
kuru ağırlığı, kök uzunluğu, kök yaş ağırlığını önemli ölçüde etkilerken, bitki boyu, fide
yaş ağırlığı, yaprak alanı, K (%) ve Na (mg/kg) etkisi ise önemsiz bulunmuştur. Farklı
dozlarda portakal biochar kullanılması, fide yaş ağırlığı, yaprak alanı, kök uzunluğu, kök
yaş ağırlığı, K (%), Na (mg/kg) etkisini önemli ölçüde etkilerken, bitki boyu, dal sayısı ve
fide kuru ağırlığını ise önemli ölçüde etkilememiştir.
Denemede; bitki boyu, fide uzunluğu 10,91-12,13 cm, dal sayısı 2,22-3,81 adet, fide yaş
ağırlığı 4,81- 9,05 g, yaprak alanı 36,11-46,72 fide kuru ağırlığı 5,15- 6,64 g, kök
uzunluğu 27,00-39,72 cm, kök yaş ağırlığı 0.97-2,81 g, K (%) oranı %0,777-1,256 ve Na
(mg/kg) oranı 344,60-670,80 mg/kg arasında değişim göstermiştir. Araştırma sonucunda
elde edilen verilere göre, fazla miktarda NaCI tuzu içeren topraklarda yetiştirilen
yerfıstığına uygulanan portakal biocharın topraktaki tuzun olumsuz etkisini azalttığı
gözlemlenmiştir. | en_US |
dc.description.abstract | This study was conducted in 2021 by using different ratios of NaCl salt and Biochar
material from the Orange tree, In order to investigate the effect on the development of
NC-7 peanut, it was carried out as a pot experiment in open air conditions at Bingöl
University Faculty of Agriculture, Department of Field Crops. The experiment was
carried out on 12 June 2021 with 4 replications according to the factorial trial design in
random plots. In the trial; NC-7 peanut seeds, 5 different biochar doses (0 kg/da 250
kg/da 500 kg/da 750 kg/ha and 1000 kg/da) and 4 different NaCl doses (0 mM, 50 mM,
100 mM and 150 mM) used.
According to the results of the study; The use of different doses of NaCl salt significantly
affected the number of branches, seedling dry weight, root length, and root fresh weight,
while the effects of plant height, seedling fresh weight, leaf area, K (%) and Na (mg/kg)
were found to be insignificant. The use of orange biochar at different doses significantly
affected the effect of seedling fresh weight, leaf area, root length, root fresh weight, K
(%), Na (mg/kg), but did not significantly affect plant height, number of branches and
seedling dry weight.
In the trial; plant height, seedling length 10.91-12.13 cm, number of branches 2.22-3.81,
seedling fresh weight 4.81-9.05 g, leaf area 36.11-46.72, seedling dry weight 5.15-6.64 g,
root length 27.00-39.72 cm, root fresh weight 0.97-2.81 g, K (%) ratio 0.777 The ratio of
1.256 and Na (mg/kg) varied between 344.60 and 670.80 mg/kg. According to the data
obtained as a result of the research, it has been observed that orange biochar applied to
peanuts grown in soils containing large amounts of NaCl salt reduces the negative effect
of salt in the soil. | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Yerfıstığı (Arachis hypogaea L.), portakal kömürü, tuz stresi, NaCI. | en_US |
dc.subject | Peanut (Arachis hypogaea L.), Biochar, salt stress, NaCI. | en_US |
dc.title | YERFISTIĞI (Arachis hypogaea L.) BİTKİSİNDE PORTAKAL BIOCHAR MATERYALİ DOZLARININ TUZ STRESİNİ GİDERMEDE ETKİSİ | en_US |
dc.title.alternative | EFFECT OF ORANGE BIOCHAR MATERIAL DOSES ON SALT STRESS RESOLVES IN PEANUT (Arachis hypogaea L.) | en_US |
dc.type | Master's Thesis | en_US |
dc.contributor.department | Field Crops | en_US |