MURAT NEHRİ HAVZASI REHABİLİTASYON PROJESİ KAPSAMINDA ARDUŞEN MİKROHAVZA PROJESİNİN SOSYO-EKONOMİK ANALİZİ VE KIRSAL KALKINMAYA ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI
Abstract
ÖZET
Bu çalışma Murat Nehri Havası Rehabilitasyon Projesi (MNHRP) kapsamında Bingöl ili Solhan ilçesinde uygulanan mikrohavza projelerinin sosyo-ekonomik analizi ve kırsal kalkınmaya etkilerinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Bingöl ili Solhan ilçesinde Arduşen mikrohavzasının yöreye etkileri, sağladığı yararlar göz önüne alınmıştır. Arduşen mikrohavzasının dâhil edildiği köylerde toplam 63 anket çalışması yapılmıştır.
Anketler, tesadüfî örnekleme yöntemi ile yapılmıştır. Örnekleme seçimi yapılırken hane sayısı temel alınmıştır. Anket çalışmasından sonra elde edilen veriler SPSS (Sosyal Bilimler için İstatistik Paketi) programına aktarılmıştır gerekli analizler yapılmıştır. Bu analizlerden frekans dağılımları ve oransal durumlar belirlenmiştir. Aynı zamanda standart sapma ve ortalama değerler tespit edilip önem derecesine göre düşük, orta ve yüksek katılımlar belirlenmiştir. Yapılan anket çalışması Arduşen mikrohavzasında bulunan köylere sağladığı sosyo-ekonomik artış ve kırsal kalkınmayı iyileştirici etkisini ortaya çıkarmıştır.
Katılımcılara proje kapsamında yapılan faaliyetlerin memnuniyet durumları sorulduğunda köye yapılan ortak faaliyet için %52,4 çok memnun oldukları, cami, okul, taziye evi faaliyetleri için %46 çok memnun odukları, mera ve yayla yolu faaliyetleri için %28,6 çok memnun oldukları, teknik elemanların çalışmaları için %36,5 çok memnun oldukları yüklenici firma faaliyetleri için %31,7 çok memnun oldukları, çeşme yapım için %47,7 çok memnunun oldukları tespit edilmiştir.Aynı zamanda bu başlıklar standart sapma değerleri olarak incelendiğinde yüksek katılım olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak bakıldığında bu tür projelerin arttırılması kırsal kalkınmayı destekler, üretimin devamlılığını sağlar, kaliteli ve yeterli üretim olur. Kırsal köylerde yaşayanlara uygun şartlarda üretimin yapılması sağlanılırsa az da olsa göçlerin de önüne geçilmiş olunur. ABSTRACT
This sudy was carried out with the aim of socio-economic analysis of microcatchment projects implemented in Solhan district of Bingöl province and their effects on rural development within the scope of Murat River Basin Rehabilitation Project. The effects and benefıts of Arduşen microcatchment on the region in Solhan district of Bingöl province were taken into consideration. A total of 63 surveys were conducted in the villages where the Arduşen microcatchment is included.
The surveys were mode by random sampling method. The number of house holds was taken as a basis while choosing the sample. The data obtained after the survey was transfferred to the SPSS (Statistics Package for the Social Sciences) program and so the necessary analyzes were made. Frequency distributions and proportional situations were determined from these analyses. At the same time, deviation and low, medium and high participations were determined according to the degree of importance. Survey work done, ıt revealed the socio-economic increase and curative effect of rural development in villages in the Arduşen microcatchment.
When the participants were asked about the satisfaction of the activities carried out the within the scope of the project, they were very satisfied with 52,4% for the mosgue, school, condolence house activities, 28,6% for the pasture and highland road activities, they were very satisfied with the technical lt has been determined that 36,5% of the employees are very satisfied for their work, they are satisfied with the activities of the contractor company, and 47,7% are very satisfied for the for the fountain construction. At the same time, when these titles were examined as standard deviation values, it was determined that there was a high level of participation. As a result increasing such projects supports rural development, ensures the continuity of production, and produces quality and sufficient production. If it is ensured that production is carried out under suitable conditions for those living in rural villages, migration is prevented, even if it is small.
Collections
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..