Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorDoç. Dr. Aydın Şükrü BENGÜen_US
dc.contributor.authorŞENKUL, MEHMET ŞİRİN
dc.date.accessioned2023-07-20T11:28:50Z
dc.date.available2023-07-20T11:28:50Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttp://acikerisim.bingol.edu.tr/handle/20.500.12898/5449
dc.description.abstractÖZET Çölemerik ahlatı (Pyrus hakkiarica) Rosaceae familyasından Pyrus cinsi mensubudur. Pyrus cinsinin 22 türü olduğu genel olarak kabul edilmektedir. Çölemerik ahlatı ise Türkiye endemiği olan Pyrus hakkiarica’dır. Ülkemizde özellikle Hakkari ve çevresinde yaz mevsiminde severek tüketilen bir meyvedir. Besleyici özelliklerinden temel element düzeyleri ve antioksidan etkisiincelenmiştir. Element düzeyleri ICP-MS cihazı ile analiz edilmiş, Na:200595,55 ppb, Mg:177410,39 ppb, K:2311755,45 ppb, Ca: 348756,55 ppb, Mn:1329,79 ppb, Fe:5557,61 ppb, Co:21,45 ppb, Cu:1242,81 ppb, Zn ve Se tespit edilememiştir. Antioksidan testleri olarak toplam fenol içeriği: 37,49±3,37 mg Gallik asit g-1, toplam flavonoid içeriği: 10,25±1,80 mg kuercetin g-1, toplam antioksidan kapasite: 161,53±8,83mM askorbik asit g-1, DPPH: 47,32±2,16 %İnhibisyon olarak tespit edilmiştir. Element ve antioksidan değerleri bir meyve açısından yeterli olduğu gözlenmiştir.en_US
dc.description.abstractABSTRACT Çölemerik ahlat (Pyrus hakkiarica) is a member of the Pyrus genus from the Rosaceae family. It is generally accepted that the genus Pyrus has 22 species. On the other hand, çelemerik berry is Pyrus hakkiarica, which is endemic to Turkey. It is a fruit that is consumed fondly in our country, especially in Hakkari and its surroundings, during the summer season. Basic element levels and antioxidant effects of nutritional properties were investigated. Element levels were analyzed by ICP-MS device and Na:200595.55 ppb, Mg:177410.39 ppb, K:2311755.45 ppb, Ca: 348756.55 ppb, Mn: 1329.79 ppb, Fe: 5557.61 ppb, Co: 21.45 ppb, Cu: 1242.81 ppb, Zn and Se could not be detected. As antioxidant tests, total phenol content: 37.49±3.37 mg Gallic acid g-1, total flavonoid content: 10.25±1.80 mg quercetin g-1, total antioxidant capacity: 161.53±8.83 mM ascorbic acid g-1, DPPH: 47.32±2.16%Inhibition was determined. Element and antioxidant values were observed to be sufficient for a fresh fruit.en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjecttesten_US
dc.subjectPyrus hakkiarica, çölemerik ahlatı, ICP-MS, element, antioksidan değerler.en_US
dc.subjecttest 2en_US
dc.subjectPyrus hakkiarica, çölemerik ahlatı, ICP-MS, element, antioxidantvalues.en_US
dc.titleHAKKARİ’DEN TOPLANAN ÇÖLEMERİK AHLATININ (Pyrus hakkiarica Browicz.) BAZI BİYOKİMYASAL DEĞERLERİNİN TESPİT EDİLMESİen_US
dc.title.alternativeDETERMINATION OF SOME BIOCHEMICAL VALUES OF ÇÖLEMERİK AHLAT (Pyrus hakkarica Browicz.) COLLECTED FROM HAKKARIen_US
dc.typeMaster's Thesisen_US
dc.contributor.departmentChemistryen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster