Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorProf. Dr. Muharrem ERGUNen_US
dc.contributor.authorUSLU, ÇİĞDEM
dc.date.accessioned2023-07-20T08:01:04Z
dc.date.available2023-07-20T08:01:04Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttp://acikerisim.bingol.edu.tr/handle/20.500.12898/5447
dc.description.abstractÖZET Kesme çiçekler içinde en çok yetiştirilen ve en çok gelir getiren süs bitkisi karanfildir. Diğer kesme süs bitkilerinde de görüldüğü gibi, kesme karanfil çiçeklerinin hasat sonrası özellikle vazo ömrü oldukça sınırlıdır. Vazo ömrü ticari değeri doğrudan etkileyen önemli kriterlerden biridir. Dolayısıyla kesme karanfillerin vazo ömrünü uzatmak hem üretici hem de tüketici açısından büyük önem arz etmektedir. Yapılan bu çalışma “Kaman 1” ceviz yaprağı ekstraktının karanfil çiçeğinin vazo ömrü üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü Derim Sonrası Fizyoloji Laboratuvarında ve Soğuk Hava Deposunda yürütülmüştür. Ceviz yaprak ekstraktının ‘Turbo’ karanfil çiçeğinin vazo ömrü üzerine etkilerinin belirlendiği bu çalışma, etilen inhibitörü ve aynı zamanda zararlı kimyasalların aksine daha çevreci olan 1-MCP uygulaması ve kontrol (saf su) uygulaması ile çalışma sonuçları karşılaştırılmış ve elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir. On dört günlük vazo ömrü süresi boyunca vazo ömrü, oransal taze ağırlık, toplam vazo solüsyon alımı ve günlük vazo solüsyon alımları incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde vazo ömrü 12,35 gün (1-MCP 100 μl/L) ile 10,55gün (Yaprak 10 mg/L) arasında değişmiştir. En yüksek oransal taze ağırlık miktarı %93,81 ile1-MCP 100 μl/L uygulamasında, en düşük oransal taze ağırlık miktarı %89,02 ile Yaprak 10 mg/L uygulamasında belirlenmiştir. Toplam vazo solüsyon alımları 245,38 g (1-MCP 100μl/L) ve 202,81 g (Yaprak 10 mg/L) arasında değişmiştir. En yüksek vazo solüsyon alımı ise 1-MCP 100 μl/L (36,86 g/dal) ve Yaprak 50 mg/L (29,81 g/dal) uygulamasında gözlemlenmiştir. Çalışma sonucunda ceviz yaprak ekstraktından beklenilen etki sağlanamamıştır. Daha iyi sonuçların alınabilmesi için bundan sonra yapılacak çalışmalarda, ceviz yaprak ekstraklarının doz miktarları artırılarak veya kullanılan çeşitler değiştirilerek daha detaylı incelenmesi gerektiği düşünülmektedir.en_US
dc.description.abstractABSTRACT Carnation is the most grown and most profitable ornamental plant among cut flowers. As seen in other cut ornamental plants, especially after harvest, the vase life of cut carnation flowers is quite limited. Vase life is one of the important criteria that directly affects the commercial value. Therefore, prolonging the vase life of carnation cut flower is of great importance for both the producer and the consumer. In this study, it was aimed to determine the effect of “Kaman 1” walnut leaf extract on the vase life of carnation cut flower. The research was carried out in Bingöl University Faculty of Agriculture, Department of Horticulture, Postharvest Physiology Laboratory and Cold Storage Unit. In this study, in which the effects of walnut leaf extract on the vase life of the ‘Turbo’ carnation flower were determined, the results of the study were compared with the application of 1-MCP and control (distilled water), which are more environmentally friendly in contrast to the ethylene inhibitor and also harmful chemicals, and the results were evaluated. Vase life, fresh weight, total vase solution intake, and daily vase solution intake were investigated over the fourteen-day vase life period. According to results, the vase life ranged from 12.35 days (1-MCP 100 μl/L) to 10.55 days (Leaf 10 mg/L). The highest fresh weight (%) amount was determined in 1-MCP 100 μl/L application with 93.81%, the lowest fresh weight amount was determined in Leaf 10 mg/L application with 89.02%. Total vase solution uptakes varied between 245.38 g (1-MCP 100 μl/L) and 202.81 g (Leaf 10 mg/L). The highest vase solution uptake was observed in 1-MCP 100 μl/L (36.86 g/branch) and Leaf 50 mg/L (29.81 g/branch) applications. The expected effect from walnut leaf extract was not achieved from the study. To obtain better results in the future studies, either the dose walnut leaf extracts should be increased and/or other carnation varieties used.en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjecttesten_US
dc.subjectKaranfil, vazo ömrü, ceviz yaprağı, 1-MCP.en_US
dc.subjecttest 2en_US
dc.subjectCarnation, vase life, walnut leaf, 1-MCP.en_US
dc.titleCEVİZ YAPRAĞI EKSTRAKTININ KARANFİL ÇİÇEĞİNİN VAZO ÖMRÜNE ETKİSİen_US
dc.title.alternativeEFFECT OF WALNUT LEAF EXTRACT ON VASE LIFE OF CARNATİON FLOWERen_US
dc.typeMaster's Thesisen_US
dc.contributor.departmentSoil Sciences and Plant Nutritionen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster