• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • 4.Meslek Yüksekokulları / Vacational Schools
  • Gıda, Tarım ve Hayvancılık Meslek Yüksekokulu
  • Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • 4.Meslek Yüksekokulları / Vacational Schools
  • Gıda, Tarım ve Hayvancılık Meslek Yüksekokulu
  • Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Azot, Fosfor ve Kükürtle gübrelemenin Ardahan meralarının verim ve tür kompozisyonuna etkisi

Thumbnail
Göster/Aç
E8.pdf (4.887Mb)
Tarih
2005-09-05
Yazar
Çomaklı, Binali
Güven, Mehmet
Koç, Ali
Menteşe, Ömer
Bakoğlu, Adil
Bilgili, Adnan
Üst veri
Tüm öğe kaydını göster
Özet
Ardahan İli Çamlıçatak Köyü meralarında 2000-2002 yılları arasında yürütülen bu çalışmada azot, fosfor ve kükürtlü gübrelerin mtranın verim ve bitki kompozisyonuna etkileri ele alınmıştır. Denemede azotun §) 0, 5, 10 ve 15 kg/da, fosforun (P2O5) 0, 5 ve l0 kg/da, kükürdün (SO+) ise 0, 2.5 ve 5 kg/da seviyeleri 3 tekerrürlü olarak uygulanmıştır. Baskın türler çiçeklendiği dönemde lıer parselden 4 adet 0.5 x 0.5 m'lik alan biçilerek kuru ot verimini ve ağırlığa göre botanik kompozisyonu belirlemek için örnekler alınmıştır. Araştırmada ot verimi yıllara göre önemli farklılık göstermiştir, 2001 yılında ortalama kuru ot verimi (365.9 kg/da) diğer yıllardan yaklaşık iki kat daha yüksek olarak belirlenmiştir. Azot ve fosforlu gübreleme kuru ot verimini önemli derecede artırırken kükürdün verime etkisi önemli olmamıştır. Kuru ot verimi yönünden en kararlı gübre tepkisinin 5 kg/da P2O5 ve l0 kg ida N seviyesinde olduğu kaydedilmiştir. Denemede azot ve fosforlu gübreler buğdaygil tüirü bitkilerin oranını artırmıştır. Azotlu gübreler botanik kompozisyonda baklagillerin oranını azaltırken fosforlu gübrelerin baklagil oranını artırdığı kaydedilmiştir. Gerek azotIu ve gerekse fosforlu gübreler kompozisyondaki diğer familyalara ait bitkilerin oranını azaltarak ti-ir kompozisyonuna olumlu etkide bulunmuştur. Kükürtlü gübreler ise kompozisyondaki diğer familyaların artışına sebep olmuştur. Bu çalışmanın yürütüldüğü alanlarda ve benzer ekolojilerde kuru ot verinıi, botanik kompozisyon ve gübrenin ekonomikliği gözönünde bulundurularak,5 kğda PzOs ile birlikte l0 kg/da N uygulanması, kükürde ise yer verilmemesi önerilebilir.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11472/520
Koleksiyonlar
  • Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü [86]





Creative Commons License
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV
 

 



| Politika | Rehber | İletişim |

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreBy TypeBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreBy Type

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
Atmire NV