Farklı kombinasyonlarla hazırlanan rumen içerikli kompostlarda istiridye (kayın) mantarının üretilmesiyle rumen içeriğinin verime etkisinin araştırılması
Abstract
Bu çalışma, rumen içeriğinin kompostlara farklı oranlarda eklenmesiyle istiridye (Pleurotus ostreatus) mantarındaki verimine etkisinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Deneme; saf kültürden elde edilen, arpa ve kuş yemine sardırma ile çoğaltılmış istiridye mantarı miseli ve 3 tip kompost maddesi (rumen içeriği, buğday samanı, talaş) kullanılmak üzere 4 grup olarak tasarlanmıştır. Grup 1, 2, 3 ve 4 içeriği sırasıyla, Saman (%95) + talaş (%5), rumen içeriği (%50) + saman (%45) + talaş (%5), rumen içeriği (%25) + saman (%70) + talaş (%5), talaş (%100) şeklinde karışımlardan oluşturulmuştur. Her grup 3 tekerrürlü olarak planlanmış ve her tekerrüre (30x50 cm'lik poşet) 2'şer kg kompost materyali bırakılmıştır. Hasat sonrası elde edilen mantar ağırlık verileri tanımlayıcı istatistik analizi sonucu besi yerleri itibariyle hasat sonu mantar ağırlık ortalamaları arasındaki farklar (1: 574,33c; 2: 639,17c; 3: 497,67b; 4: 398,83a) istatistiki olarak önemli görülmüştür (F: 16,311 P: 0,000). En düşük ağırlık değeri 4. Grupta (398,83c) iken, bunu 3. Gruptaki ağırlık (497,67b) değerinin izlediği görülmüştür. SPSS (Statistical Package for the Social Sciences)'de yapılan tek yönlü varyans (ANOVA) analizi ve Duncan testi sonucu kompostlar arasında hasat sonu mantar ağırlıkları ve hasat sonu torba(kompost) ağırlıkları ortalamaları arasındaki farkların istatistiki olarak önemli olduğu görülmüştür (P<0,05). Hasat sonu tartılan mantar ağırlıkları ve hasat sonu tartılan torba (kompost) ağırlıkları yapılan analizler ve elde edilen istatistikler itibariyle rumen içeriğinin dahil olduğu torbaların (kompostların) mantar tarafından diğer torbalara göre daha çok kullanıldığı ve işkembe içeriğinin verimi arttırdığı sonucuna varılmıştır. This study was carried out to determine the effect of rumen waste on oyster mushroom (Pleurotus Ostreatus) yield by adding rumen content to compost in different proportions. Trial; Oyster mushrooms obtained from pure culture, wrapped in barley and bird feed and 3 types of compost material to be used (tripe content, wheat straw, sawdust); Straw (95%) + sawdust (5%), tripe content (50%) + straw (45%) + sawdust (5%), tripe content (25%) + straw (70%) + sawdust (5%), It was established by forming mixtures of 3 replicates from each compost, 2 kg each, in the form of sawdust (100%), in 5 kg (30x50 cm) bags. As a result of descriptive statistical analysis of mushroom weight data obtained after harvest, the differences between the post-harvest mushroom weight averages (1: 574.33c; 2: 639.17c; 3: 497.67b; 4: 398.83a) were found to be statistically significant (F: 16.311 (P: 0,000). It was observed that the lowest weight value was in the 4th group (398.83c), followed by the weight value in the 3rd group (497.67b) in the statistically different group. As a result of one-way variance (ANOVA) analysis and Duncan test performed in SPSS (Statistical Package for the Social Sciences), it was seen that the differences between post-harvest mushroom weights and post-harvest bag (compost) weights were statistically significant (P<0,05). Mushroom weights weighed at the end of the harvest and the weight of the bag (compost) weighed at the end of the harvest, according to the analysis and the statistics obtained, it was concluded that the bags (composts) containing the rumen content are used more by the mushrooms than the other bags and the rumen content increases the yield.
Collections
- Zootekni [27]
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..