Bingöl sulu sartlarında yetisen arı otu (phacelia tanecetifolia benntham)’na uygulanan degişik sıra aralıgının bazı tarımsal özelliklere ve arı merası olarak kullanılmasına etkisi üzerine bir arastırma
Abstract
Bu çalısma, Bingöl sulu sartlarında 2002 yılında arıotunun farklı sıra arası mesafelerinin (40 – 50 – 60 cm) bazı tarımsal karakterler üzerindeki etkilerini saptamak amacıyla yapılmıstır. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmustur. Çalısmada bitki boyu, salkım sayısı/bitki, çiçek sayısı/salkım, çiçek sayısı/m2, arı sayısı/m2, yan dal sayısı/bitki, yas ve kuru madde verimleri (kg/da) incelenmistir.
Yan dal, yas ve kuru madde verimi dısında, incelenen tüm özellikler bakımından sıra aralıgı arasında
farklılıklar örnekleme baslangıcından sonuna kadar istatistik olarak önemli degisiklikler göstermistir. En
yüksek bitki boyu 53.50 cm, salkım sayısı 71.23 adet/bitki, salkımda çiçek sayısı 11.50 adet/bitki, m2’de çiçek sayısı 8982.23 adet/m2, arı sayısı 116 adet/m2 olarak tespit edilmistir. En yüksek degerler 50 cm sıra aralıgında ortaya çıkmıstır. Yan dal sayısı 3.16 adet/bitki, yas ve kuru madde verimleri 1115.78 ve 305.27 kg/da olarak hesaplanmıstır.
Bu sonuçlara göre Bingöl ve çevresinde arı otundan yüksek verim alabilmek için 50 cm sıra aralıgı
önerilebilir.
Collections
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..