Japon bıldırcınlarda yumurta kalite özellikleri üzerine farklı tüy renginin etkileri
Tarih
2014-08-18Yazar
Çelik, Şenol
İnci, Hakan
Söğüt, Bünyamin
Şengül, Turgay
Kayaokay, Adil
Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
Bu araştırmada Japon bıldırcınlarında farklı tüy renginin yumurta kalite özelliklerine etkilerini
belirleme amaçlanmıştır. Çalışmada kullanılan yumurta kalite özellikleri, şekil indeksi, ak indeksi, sarı
indeksi, sarı ağırlığı, ak ağırlığı, ak yüksekliği, haugh birimi ve kabuk kalınlığı değişkenlerinden ibarettir.
Denemede 4 farklı tüy rengine (beyaz, koyu kahverengi, sarı ve orijinal) sahip 247 adet bıldırcın
kullanılmıştır. Çalışma 4 hafta sürdürülmüştür. Araştırma sonunda, tüy renkleri, şekil indeksi (P<0.05), ak
indeksi, sarı indeks, sarı ağırlığı ve ak ağırlığı üzerinde önemli etkide bulunmuştur (P<0.01). Şekil
indeksinde sarı ve orijinal renkli bıldırcınlar arasındaki farklılık önemli bulunmuştur (P<0.05). Ak
indeksinde beyaz-koyu kahverengi, beyaz-sarı, beyaz-orijinal, koyu kahverengi-orijinal ve sarı-orijinal
renkler; sarı indeksinde beyaz-sarı, beyaz-orijinal, koyu kahverengi-sarı ve koyu kahverengi orijinal
renkler; sarı ağırlığında beyaz-orijinal, koyu kahverengi-orijinal ve sarı-orijinal renkli bıldırcınlar
arasındaki farklılık önemlidir (P<0.01). Ak ağırlığında beyaz-orijinal, koyu kahverengi-sarı, koyu
kahverengi-orijinal ve sarı-orijinal renkli bıldırcınlar arasındaki farklılık önemli bulunmuştur (P<0.01).
Ak yüksekliği, haugh birimi ve kabuk kalınlığı değerlerinde tüy rengine göre önemli bir farklılık
bulunmamıştır. Sonuç olarak, orijinal tüy renginin yumurta kalite özelliklerine daha fazla etki yaptığı
görülmektedir.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11472/471Koleksiyonlar
- Zootekni Bölümü [61]
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..