dc.contributor.author | Ateş, Yılmaz | |
dc.date.accessioned | 2014-11-10T08:07:02Z | |
dc.date.available | 2014-11-10T08:07:02Z | |
dc.date.issued | 2014 | |
dc.identifier.citation | Ateş, Y. (2014) : "Bingöl ve yöresinde üretilen balların kimyasal incelenmesi", 2014 | tr_TR |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11472/456 | |
dc.description.abstract | ÖZET
Anahtar Kelimeler: Çiçek balı, invert şeker, pH, rutubet, sakkaroz.
Bingöl ve yöresi zengin florası ve iklim koşulları ile arıcılığa oldukça elverişli bir
bölgedir. Bölgemizde arıcılık faaliyetleri gün geçtikçe artmaktadır. Bu çalışmada Bingöl
ve yöresinde üretilen çiçek ballarının sakkaroz, invert şeker, pH, rutubet ve diastaz enzim
aktivitesi analizlerinin yapılarak sonuçların standartlara uygunluğunun belirlenmesi
amaçlandı. Bu amaçla Bingöl ve yöresindeki 7 ayrı bölgeden (Bingöl-Merkez, Kiğı,
Solhan, Karlıova, Yayladere, Genç, Adaklı) 7 adet bal örneği toplanarak analizleri
yapıldı. Bu analizler sonucunda ortalama sakkaroz %1,65, invert şeker %80,23, pH 2,81,
rutubet %15,43 ve amilaz aktivitesi 0,074 units/mL olarak tespit edildi. Tüm bölgelerin
biyokimyasal analizlerinin ortalaması incelendiğinde bakılan parametreler bakımından
balların Türk Gıda Kodeksi, TS 3036 ve EU kriterlerine uyduğu tespit edildi. Bölgemizde
arıcılığın gelişmesini ve kaliteli bal üretimini sağlayabilmek için eğitimsel faaliyetlerin ve
çeşitli projelerle mali desteğin arttırılması gerekmektedir. Bundan sonraki en büyük adım
Bingöl balı markasının yeterli reklam faaliyetleri ile tüm yurda ve hatta yurtdışına
duyurulmasıdır. | tr_TR |
dc.description.abstract | Bingöl and its vicinity with climatic conditions and rich flora is a sufficient area for
beekeeping. In our region, beekeeping activities are increasing day by day. In this study,
by analyzing saccharose, invert sugar, pH, moisture and diastase enzyme activity, it is
aimed to determine the flower honey’s conformity with standards that produced in Bingöl
and its vicinity. For this purpose, seven distinct areas of Bingöl and its vicinity (Bingöl-
Central, Kiğı, Solhan, Karlıova, Yayladere, Genç, Adaklı) 7 honey samples were
collected and analyzed. As a result of this analysis, 1.65% sucrose, 80.23% invert sugar,
pH 2.81, 15.43% moisture and 0.074 units/mL diastase enzyme activity was determined.
When the biochemical analysis average of all the regions was taken into consideration,
honey was found to comply with Turkish Food Codex, TS 3036, and EU criteria in terms
of examined parameters. In order to develop beekeeping and high quality honey
production in our region, educational activities and financial support- with various
projects- should be increased. The next biggest step is to announce the Bingöl honey to
whole country and even abroad, with adequate advertising activities. | tr_TR |
dc.language.iso | tur | tr_TR |
dc.publisher | Bingöl Üniversitesi | tr_TR |
dc.subject | Çiçek balı | tr_TR |
dc.subject | invert şeker | tr_TR |
dc.subject | pH | tr_TR |
dc.subject | rutubet | tr_TR |
dc.subject | sakkaroz | tr_TR |
dc.subject | Flower honey | tr_TR |
dc.subject | invert sugar | tr_TR |
dc.subject | moisture | tr_TR |
dc.subject | sucrose | tr_TR |
dc.title | Bingöl ve yöresinde üretilen balların kimyasal incelenmesi | tr_TR |
dc.type | masterThesis | tr_TR |