dc.description.abstract | Bu araştırmada, Güneydoğu Anadolu Bölgesi doğal meralarından toplanan bazı Vicia türlerinde
(V. cracca L. subsp. stenophylla Vel., V. ervilia (L.) Willd., V. galeata Boiss., V. narbonensis L., V.
narbonensis L. var. narbonensis L., V. noeana Reuter ex Boiss., V. peregrina L., V. sativa L., V.
sativa L. subsp. nigra (L.) Ehrh. var. nigra, V. sericocarpa Fenzl. var. sericocarpa) ot kalite
özellikleri incelenmiştir. Çalışmada; ham protein değerleri sırasıyla %16.72-25.06, kuru madde
%12.69-30.43, asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF) %25.10 -34.71, nötral deterjanda çözünmeyen
lif (NDF) %36.30-43.22, sindirilebilir kuru madde (DDM) %61.86-69.35, kuru madde tüketimi (DMI)
2.78-3.31, nispi yem değerleri (RFV) 133.14-175.77, fosfor (P) %0.33-0.51, potasyum (K) %1.54-
3.82, kalsiyum (Ca) %0.78-1.63 ve magnezyum (Mg) %0.24-0.36 aralıklarında değişim göstermiştir.
Kalite özellikleri bakımından, Vicia sativa ve Vicia noeana en kaliteli sınıfta (prime) yer alırken, bunu
sırasıyla Vicia ervilia, Vicia sericocarpa var. sericocarpa, Vicia narbonensis var. narbonensis, Vicia
galeata, Vicia narbonensis, Vicia sativa subsp. nigra var. nigra ve Vicia peregrina izlemiştir. | tr_TR |