Güneydoğu Anadolu Bölgesi doğal alanlarında toplanan bazı fiğ türlerinin ot kalite özelliklerinin belirlenmesi
Date
2011Author
Başbağ, Mehmet
Çaçan, Erdal
Aydın, Ali
Sayar, Mehmet Salih
Metadata
Show full item recordAbstract
Bu araştırmada, Güneydoğu Anadolu Bölgesi doğal meralarından toplanan bazı Vicia türlerinde
(V. cracca L. subsp. stenophylla Vel., V. ervilia (L.) Willd., V. galeata Boiss., V. narbonensis L., V.
narbonensis L. var. narbonensis L., V. noeana Reuter ex Boiss., V. peregrina L., V. sativa L., V.
sativa L. subsp. nigra (L.) Ehrh. var. nigra, V. sericocarpa Fenzl. var. sericocarpa) ot kalite
özellikleri incelenmiştir. Çalışmada; ham protein değerleri sırasıyla %16.72-25.06, kuru madde
%12.69-30.43, asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF) %25.10 -34.71, nötral deterjanda çözünmeyen
lif (NDF) %36.30-43.22, sindirilebilir kuru madde (DDM) %61.86-69.35, kuru madde tüketimi (DMI)
2.78-3.31, nispi yem değerleri (RFV) 133.14-175.77, fosfor (P) %0.33-0.51, potasyum (K) %1.54-
3.82, kalsiyum (Ca) %0.78-1.63 ve magnezyum (Mg) %0.24-0.36 aralıklarında değişim göstermiştir.
Kalite özellikleri bakımından, Vicia sativa ve Vicia noeana en kaliteli sınıfta (prime) yer alırken, bunu
sırasıyla Vicia ervilia, Vicia sericocarpa var. sericocarpa, Vicia narbonensis var. narbonensis, Vicia
galeata, Vicia narbonensis, Vicia sativa subsp. nigra var. nigra ve Vicia peregrina izlemiştir.
Collections
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..