Diyarbakır ili doğal meralarından toplanan bazı tek yıllık yonca türlerinde (Medicago spp.) kalite özelliklerinin belirlenmesi
Abstract
Bu araştırmada, Güneydoğu Anadolu Bölgesi doğal meralarından toplanan bazı Medicago türlerinde (M.
orbicularis (L) Bart., M. polymorpha L., M. rigidula (L) All., ve M. shepardii Post ex Boiss.) kalite özellikleri incelenmiştir.
Çalışmada Medicago türleri için ortalama değerler; ham protein (HP) %16.5, kuru ot yeşil ot oranı (KO/YO) %22.4, kuru
madde (KM) %91.1, asit deterjanda çözünmeyen lif (ADF) %32.9, nötral deterjanda çözünmeyen lif (NDF) %43.9,
sindirilebilir kuru madde (SKM) %63.2, kuru madde tüketimi (KMT) 2.8, nispi yem değerleri (NYD) 135.3, fosfor (P) %0.33,
potasyum (K) %2.00, kalsiyum (Ca) %1.32 ve magnezyum (Mg) %0.30 olarak tespit edilmiştir. Türlerin kalite değerleri, HP
%13.5-17.7, KO/YO %12.1-32.4, KM %90.8-91.7, ADF %30.1-37.6, NDF %38.9-49.8, SKM %59.6-65.5, KMT 2.4-3.1, NYD
111.4-156.3, P %0.29-0.35, K %1.76-2.54, Ca %1.09-1.61 ve Mg %0.22-0.31 aralıklarında değişim göstermiştir. Türleri kalite
açısından karşılaştırdığımızda; M. orbicularis HP (%17.7); M. polymorpha, KO/YO (%32.4) ve KM (%91.7); M. rigidula, ADF
(%30.1), NDF (%38.9), SKM (%65.5), KMT (3.1), NYD (156.3), Ca (%1.61) ve Mg (%0,31); M. shepardii P (%0.35) ve K (%2.54)
bakımından en yüksek değerleri vermişlerdir.
Collections
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..