Gıda, Tarım ve Hayvancılık Meslek Yüksekokulu: Recent submissions
Now showing items 61-80 of 86
-
Orman mera ilişkisi
(Doğu Anadolu Bölgesi Araştırmaları, 2004)Ormanlar dünya kara yüzeyinin yaklaşık %39’lık kısmını, ülkemizde yaklaşık %26.42’lık kısmını kaplar. Ülkemizde yaklaşık 1.6 milyon hektar orman merası mevcuttur. Dünyadaki konifer ormanları orman merası veya geçiş merası ... -
Bingöl ve Elazığ illerinde tarımsal yapı
(Doğu Anadolu Bölgesi Araştırmaları, 2004)Bu makalede Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan Bingöl ve Elazığ illerinin iklim, arazi kullanım şekilleri, yetiştirilen bitkilerin ekim alanları ve verimleri ile hayvan varlıkları derlenmiştir. Bu derlemede iller (Bingöl-Elazığ) ... -
Otlatılan ve korunan iki farklı mera kesiminin bazı toprak ve bitki örtüsü özelliklerinin karşılaştırılması II. toprak özelliklerinin karşılaştırılması
(F. Ü. Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 2002)Çalışmalar Erzurum merkez ilçenin Sütevler mahallesinde yarısı otlatmaya açık yarısı ise askeri amaçla koruma altında olan bir mera alanının iki farklı kesiminde yürütülmüştür. Araştırmada Otlatılan ve korunan mera ... -
Otlatılan ve korunan iki farklı mera kesiminin bazı toprak ve bitki örtüsü özelliklerinin karşılaştırılması I. bitki örtüsü özelliklerinin karşılaştırılması
(F. Ü. Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 2002-01-01)Erzurum merkez ilçenin Sütcvler mahallesinde yarısı otlatmaya açık yansı ise askeri amaçla koruma altında olan bir mera alanının iki farklı kesiminde 1996 ve 1997 yılları arasında (Haziran ve Eyliil'de) yürütülen çalışmada ... -
Farklı oranlarda ekilen adi fiğ (Vicia sativa L.) ve arpa (Hordeum vulgare L.) karışımlarında tohum verimi ve bazı özelliklerin belirlenmesi
(F. Ü. Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 2002-04-01)Erzurum sulu şartlarında 1997 yılında yürütülen bu çalışmada Adi fiğ (Karaelçi) ve Arpa (Tokak 157/37)'nın yalnız ve karışık ekimlerinin tohum verimi ve bazı özellikleri incelenmiştir. Birim alandan tesis eden bitki ... -
Erzurum yöresi çayır ve meralarındaki yaygın bitki türlerinin ömür uzunluğu, çiçeklenmeye başlama tarihi ve ot kalitesi ile ilgili bazı özellikleri
(Tr. J. of Agriculture and Forestry, 1999)Bu Çalışma 1996 yılında Atatürk Üniversitesi çayır ve meralarından toplanan toplam 92 bitki türü üzerinde yürütülmüştür. Bu bitkilerin 16'sını buğdaygil,16'sını baklagil ve 60'ını diğer familyadan türler maydana getirmiştir. ... -
Dominant mera bitkilerinin biomas ve kimyasal kompozisyonlarının büyüme dönemindeki değişimi I. biomas ile kök/sap, sap, yaprak, çiçek oranlarının değişimi.
(Tr. J. of Agriculture and Forestry, 1999)Bu çalışma 1994 yılında Atatü rk Ü niversitesi Kamp sü nde otlatmaya kapalı alandan seç ilen otlak ayrığı, havlı brom, koyun yumağı, adi parlakot, adi sorgu otu, melez yonca ve top kekiği üzerinde yürütülmüştür. Araştırmada ... -
Dominant mera bitkilerinin biomas ve kimyasal kompozisyonlarının büyüme dönemindeki değişimi II. kimyasal kompozisyondaki değişimler.
(Tr. J. of Agriculture and Forestry, 1999)Bu çalışma 1994 yılında Atatü rk Ü niversitesi Kamp üs ünde otlatmaya kapalı alandan seç ilen otlak ayrığı, havlı brom, koyun yumağı, adi parlakot, adi sorgu otu, melez yonca ve top kekiği üzerinde yürütülmüştür. Araştırmada ... -
Otlak ayrığı (Agropyron cristatum Gaertn.)'nın bazı morfolojik agronomik ve kimyasal özelliklerinin zamana , bitki boyuna ve topraküstü biomasına bağlı olarak değişimi
(Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 1997-04-01)Bu çalışma Doğu Anadolu Bölgesi kıraç şartlarına çok iyi adapte olan otlak ayrığı ile 1994 yılında yürütülmüştür. Araştırmada büyüme başlangıcından çiçeklenme dönemine kadar birer hafta, çiçeklenme döneminden kış başlangıcına ... -
Palandöken meralarının bazı kesimlerinden alınan ot örneklerinde bazı kimyasal özelliklerin otlatma mevsimindeki değişimi
(International Animal Nutrition Congress 2000, 2000-09-04)Erzurum ili Merkez İIçeye bağlı Tuzcu Köyü meralarında 1992-1993 yıllarnda Yürütülen bu çalışmada; ,meranın taban, güney,.kuzey, doğu, batı ve tepe kesimlerinden otlatma sezonu boyunca 15'er gün aralıklarla alınan ot ... -
Chemical composition of the seeds of some medicago species
(2011-09-01)The total protein amounts of the feed crops studied were found to be between 30.50–47.17% in Medicago orbicularis var. marginata and M. truncatula. These were 34.87, 34.93, 36.20, and 38.30% in M. intertexta, M. scutellata, ... -
Chemical analyses of the seeds of some forage legumes from Turkey. A chemotaxonomic approach
(grasas y aceites, 2011-04-01)The seeds of six forage legumes (Leguminosae) were investigated for their protein, tannin contents and fatty acid compositions. The protein contents of forage legume seeds were found to be between 23.1 and 37.2%. On the ... -
Tanin, protein contents and fatty acid composition of the seeds of some Trifolium L. species from turkey
(Asian J. of Animal and Veterinary Adv., 2011-01-01)ABSTRACT The seed oils of seven Trifolium species (Leguminosae) were investigated for their protein, tannin contents and fatty acid compositions. The fatty acid compositions of these seven different species were determinedby ... -
Determining critical period of weed-crop competition in Faba Bean (Vicia faba)
(International Journal of Agriculture & Biology, 2010-02-01)The field experiment was carried during, 2003-2004 to determinate the critical period of weed-crop competition in faba bean (Vicia faba L.). The experimental treatments included weed free throughout the growing period, ... -
Comparative study on some non-linear growth models for describing leaf growth of Maize
(International Journal of Agriculture & Biology, 2010-02-01)This research was carried out on five maize cultivars (Monton, Ranchero, Progen 1550, 35 P 12 & TTM 81-19) to explain the fitting performance of some nonlinear models (Richards Model, Logistic Model, Weibull Model, MMF ... -
Determination of salinity tolerance of some lentil (Lens culinaris M.) varieties
(Journal of Food, Agriculture & Environment, 2009-12-29)The salt (NaCl) tolerance of 5 lentil genotypes was investigated. Plants were grown at 5 different NaCl concentrations. Germination percentage, shoot and root length, shoot and root dry weight and salt tolerance percentage ... -
Chemical composition of essential oils of achillea teretifolia willd. and A. millefolium L. subsp. millefolium growing in Turkey
(Asian Journal of Chemistry, 2010-05-01)The chemical composition of the essential oils of dried aerial parts of Achillea teretifolia and A. millefolium subsp. millefolium were analyzed by GC and GC-MS. Sixty seven and 57 components were identified representing ... -
Levels of fat-soluble vitamins in some foods
(Asian Journal of Chemistry Vol. 22, No. 2 (2010), 1251-1256, 2010-02-01)The levels of vitamins in nine food of winter season which are grown in Turkey were determined. High performance liquid chromatography (HPLC) was used in this work. Eight vitamins were detected in the foods. The contents ... -
Fatty acid composition of some medicago L. (Fabaceae) species from Turkey
(Asian Journal of Chemistry Vol. 22, No. 1 (2010), 651-656, 2010-01-01)The seed oils of five Medicago species (Medicago lupulina, Medicago sativa, M. minima var minima, M. rotata var. eliezeri, M. rigidula var. rigidula) (Fabaceae) were investigated for their fatty acid composition. The ... -
Seed stocks of grazed and ungrazed rangelands on Palandoken Mountains of Eastern Anatolia
(Journal of Food, Agriculture & Environment, 2009-10-02)The seed stocks in soil of rangelands community was studied in order to provide a basis for a better understanding of the background of botanical composition. Soil seed stocks changed depending on management strategies ...