Bahçe Bitkileri Bölümü: Recent submissions
Now showing items 41-50 of 50
-
Extending shelf life of fresh-cut persimmon by honey solutions dips
(2010)Ripe persimmon fruit (Diospyros kaki L) cv. “Hachiya” were diced, then treated with 10–20% w/v diluted honey solution or water as the control, followed by cold storage at 4C until loss of acceptable quality. The ... -
Measuring electrochemical fruit quality of refrigerated ‘Hanita’ plum by Bioelectric Vincent method
(2011)‘Hanita’ plums were stored at 0, 5 and 12°C for up to 15 days plus 1 day at 25°C to investigate the temperature effects on particularly electrochemical parameters measured by Bioelectric Vincent method, and on physical and ... -
Cell wall modification in 1-methylcyclopropene-treated post-climacteric fresh-cut and intact papaya
(2011)Papaya is a climacteric fruit in which ripening is greatly regulated by ethylene often associated with stress responses such as wounding. The changes in cell wall compositions in papaya fruit at an advanced stage of ... -
Postharvest quality of ‘Galaxy’ apple fruit in response to kaolin-based particle film application
(2012)Kaolin-based film as Surround WP® was applied to ‘Galaxy’ apple trees to evaluate its effects on postharvest fruit quality. Following harvest, the Surround WP® on the fruit skin was either wiped off, or left unwiped, ... -
Efficacy and inefficacy of refrigerated storages on some physical, physiochemical and electrochemical properties for organically-grown ‘Royal Glory’ and ‘Redhaven’ peaches
(2012)The study focused on organically-grown ‘Royal Glory’ and ‘Redhaven’ peaches, with the aim to evaluate some physical, physiochemical and electrochemical quality indices during and after refrigerated storages at 0, 5 and ... -
Use of Aloe Vera gel as biopreservative for ‘Granny Smith’ and ‘Red Chief’ apples
(2012)The aim of this work was to study effects of Aloe vera gel (0, 1, 5 and 10% w/v) coating on green-coloured ‘Granny Smith’ and red-coloured ‘Red Chief’ apples those were stored at 2 °C for 6 months. Aloe vera gel treatments ... -
Humik madde uygulamalarının durgun su kültüründe yetiştirilen turşuluk hıyarda bitki gelişimi ve verim üzerine etkileri
(Bingöl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Türk. Doğa ve Fen Dergisi, 2012)Bu çalışmada durgun su kültüründe yetiştirilen turşuluk hıyarda humik madde uygulamalarının bitki gelişimi ve verim üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla hıyar bitkilerinin yetiştirildiği standart besin solüsyonuna ... -
Barbados kirazı (malpighiaemarginata D.C.)
(Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 2014)Barbados kirazı (Malpighiaemarginata D.C.)Orta Amerika, Karayibler (özellikle Barbados, Trinidad, Tobago ve Haiti) ve Brezilya’da oldukça fazla talep görenkiraz görünümlü tropikal bir bitki türüdür. Kırmızı renk tercih ... -
Bazı standart erik çeşitlerinin Bingöl ekolojisindeki performansı üzerinde bir araştırma
(Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimler Dergisi, 2013)Bu araştırmada; Bingöl ekolojik şartlarında yetişen bazı standart erik çeşitlerinin fenolojik gözlemleri ile birlikte ağaçların bazı fiziksel gelişim durumları incelenmiştir. 4x4 dikim sisteminin kullanıldığı araştırma ve ... -
Afyonkarahisar ili ekolojik şartlarına uygun sofralık domates çeşitlerinin belirlenmesi
(2012)Domates çeşitlerinde lokal adaptasyon çalışmaları çok önemlidir. Çünkü çeşitler farklı lokasyonlarda, hatta aynı lokasyonda dahi yıldan yıla farklı performans gösterebilirler. Bu araştırma, Afyonkarahisar koşullarında 2010 ...