Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAbıd, Sanaa Hoshyar
dc.date.accessioned2018-03-26T06:22:38Z
dc.date.available2018-03-26T06:22:38Z
dc.date.issued2018-01-01
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11472/1165
dc.description.abstractBu çalışma, 105 gün boyunca balık yemine farklı seviyelerde mikroalg Chlorella spp. katkısının etkisini değerlendirmek için yürütülmüştür. Balık ağırlıkları 35,7 gr‟dan başlayarak 35-45 gr arasında değişiklik göstermiştir. Chlorella spp'nin dört farklı seviyesinin etkisini test etmek için 21 günlük yemleme denemelerinden önce balıkların laboratuvar şartlarına uyumu sağlandı ve kontrol peletleri (%29 protein) ile beslendiler. Kontrol grubu (T1) "0" Chlorella, (T2) 2,5gm Chlorella/kg, (T3) 5gm chlorella/kg ve (T4) 7,5gm chlorella/kg ile beslendi. İçerisinde günde iki kez deneysel yemle beslenen beş yavru sazanın bulunduğu akvaryumların her birinde üç kez tekrarlayan uygulamalar yapıldı. Bu çalışma alg katkılı balık yemleri ile balıkları beslenmenin incelenen büyüme performansında, kilo alımında ve günlük büyüme hızında belirgin biçimde değişiklik gösterdiğini, diğer uygulamalara kıyasla T3 ve T4‟ün ilgili büyüme oranlarının önemli ölçüde daha yüksek olduğunu açıkça göstermiştir. Chlorella‟nın balık yem katkı maddesi olarak kullanılması sonucu yem kullanımını etkilediği, Gıda Dönüşüm Oranında T3 ve T4‟ün diğer uygulamalara göre anlamlı olarak düşük olduğu, Gıda Verim Oranında uygulamalar arasında anlamlı bir farklılık gözlenmediği, Protein Verimliliği Oranında T3 ve T4‟ün diğer uygulamalara göre anlamlı derecede yüksek olduğu görülmüştür. Denemede kullanılan sazan balıklarını yosunla beslemek, incelenen biyolojik parametreleri belirgin biçimde değiştirmiştir. Hepatosomatik (Karaciğer/Vücut) indeksinde tüm uygulamalar kontrol grubundan anlamlı bir şekilde farklı, Spleenosomatik (Dalak/Vücut) indeksinde kontrol ve T4 diğerlerinden daha yüksek, Gillsomatic (Solungaç/Vücut) indeksinde T2 ve T4'ün anlamlı farklılık gösterdiği, T4'ün Kidneysomatik (Böbrek/Vücut) indeksi'ndeki diğer uygulamalara göre anlamlı derecede yüksek olduğu görülmüştür. Bağırsak Ağırlık Indeksi T2 dışındaki tüm uygulamalarda anlamlı olarak farklıydı, T4'te Bağırsak Uzunluğu Indeksi diğer gruplara göre anlamlı derecede yüksekti ve T3'teki uygulama grupları arasında kondisyon faktörleri önemli derecede farklı bulundu. Karkas (Viskeri) balık ağırlıkları T2 ve T3'ün her birinde belirgin olarak daha yüksek bulunmuştur. Denemede kullanılan balıklarının etinin kimyasal analizinde (yakın analiz), T4'ün protein ve kül oranı, T4 ve T3'ün lipid ve nem oranı anlamlı derecede yüksekti. Balık yemlerine Chlorella eklenmesi tüm seviyelerde etin rengini ve sululuk oranını kontrol grubundan farklı olarak kabul edilebilir derecede etkilemiştir. Bu çalışma, WBC ve lenfositlerin T2'de diğer uygulamalara göre anlamlı derecede yüksek olduğunu, kontrol ve T4'teki monosit ve granülositlerin diğer uygulamalara göre anlamlı derecede yüksek olduğu, kontrol ve T2‟nin diğerlerinden daha düşük olduğunu göstermiştir. RBC ve HGB, T3 ve T4'ün her birinde anlamlı derecede yüksek; HCT, diğer tedavilere kıyasla T4'teki tedaviler arasında anlamlı olarak farklılık göstermiştir. MCV ve MCHC, T2 ve T3'de anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Glikoz, T4'te diğerlerinden daha yüksek; Kolesterol, T1 ve T2'de anlamlı derecede yüksek, Trigliserid T1'de diğerlerinden daha yüksek, HDL-C ve LDL-C diğer uygulamalara kıyasla T2'de anlamlı olarak düşük bulunmuştur. Spesifik büyüme oranı, Tazelik ve MCH'nin her birinde önemli bir farklılık gözlemlenmemiştir.tr_TR
dc.description.abstractThis study was carried out to evaluate the effect of adding the microalgae Chlorella spp. with different levels at fish meal for 105 days. The size of fish was varying and the weight ranged between 35-45 g with initial weight was 35.7g. The fish were acclimated to laboratory conditions and fed with control pellets (29% protein) prior to the feeding trials for 21 days, to test the effect of four different levels of the algae Chlorella spp. The control treatment T1 without Chlorella spp., (T2) with 2.5 gm Chlorella/kg diet, (T3) 5 gm Chlorella /kg diet, and (T4) 7.5 gm Chlorella/kg diet. Each treatments in three replicates in which five fingerlings common carp were stocked in each aquarium which fed the experimental diets twice daily. The present study clearly showed that feeding algae as a feed additive to fish remarkably change the studied growth performance, in weight gain and daily growth rate was significantly higher as compared to other treatments, relative growth rate T3 and T4 were higher significantly than others. The results of using the Chlorella algae as a feed additive to fish affect feed utilization, in Food Conversion Ratio T3 and T4 were significantly lower than other treatments, in Food Efficiency Ratio no significant differences observed among treatments, Protein Efficiency ratio the T3 and T4 were significantly higher than other treatments. Feeding algae to common carp remarkably change the studied biological parameters, in Hepatosomatic index all treatments were significantly differ than the control, Spleenosomatic index the control and T4 were higher significantly than others, in Gillsomatic index the T2 and T4 were differ significantly, while T4 was significantly higher than other treatments in Kidneysomatic Index. The Intestine weight index was differ significantly in all treatments except of T2, Intestine length index in T4 was significantly higher than other treatments and condition factors differ significantly among treatments in T3. Fish weight without viscera was significantly higher in each of T2 and T3. The chemical analyses (proximate analyses) of common carp meat, T4 was higher significantly in protein and ash ratio, in lipid and moisture T4 and T3 were higher significantly. The adding of Chlorella to fish diets in all levels significantly affect meat color, Juiciness and complete acceptable than the control. The present study showed that, WBC and lymphocytes were higher significantly in T2 than other treatments, monocytes and granulocytes in control and T4 were significantly higher than other treatments, the control and T2 were lower significantly than others. RBC and HGB were higher significantly in each of T3 and T4, HCT differ significantly among treatments in T4 as compared to other treatments. MCV and MCHC were higher significantly in T2 and T3. Glucose was higher significantly than others in T4; Cholesterol was higher significantly in T1 and T2, while in Triglyceride T1 higher significantly than others, in HDL-C and LDL-C T2 was significantly lower as compared to other treatments. No significant differences observed in each of specific growth rate, Freshness, and MCH.tr_TR
dc.language.isoengtr_TR
dc.publisherBingöl Üniversitesitr_TR
dc.subjectCyprinus carpiotr_TR
dc.subjectchlorella spp. büyümetr_TR
dc.subjectkarkastr_TR
dc.subjectkan parametreleritr_TR
dc.subjectCyprinus carpiotr_TR
dc.subjectChlorella spp. growthtr_TR
dc.subjectcarcasstr_TR
dc.subjectblood parametertr_TR
dc.titlePHYSIOLOGICAL EFFECT OF MICROALGAE Chlorella sp. ON THE COMMON CARP (Cyprinus Carpio L.)tr_TR
dc.title.alternativeMİKROALG Chlorella sp.’NİN PULLU SAZAN (Cyprinus carpio) ÜZERİNE FİZYOLOJİK ETKİSİtr_TR
dc.typemasterThesistr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster