Show simple item record

dc.contributor.authorErgun, Muharrem
dc.contributor.authorOzbay, Nusret
dc.contributor.authorOsmanoglu, Nusret
dc.contributor.authorCakir, Atilla
dc.date.accessioned2016-02-09T06:37:35Z
dc.date.available2016-02-09T06:37:35Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttp://www.igdir.edu.tr/Addons/Resmi/announc/249/eylul2014-21-28.pdf
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11472/775
dc.description.abstractAmarant, Amaranthaceae familyasında yer alan tek yıllık bitkiler topluluğu olup tahıl, sebze, süs bitkisi, yem bitkisi veya yabancı ot olarak sınıflandırılmaktadır. Yenilebilir amarant türleri, kolay bir şekilde yetiştirilip hasat edilebilmesinden dolayı ucuz yolla tarımı yapılabilecek alternatif bir bitki grubu olarak önerilmektedir. Hem sebze hem de tahıl amarant türleri biyolojik değeri yüksek olan proteinler bakımından zengindir. Tahıl amarant ilave olarak yüksek miktarda lisin ve lif, düşük miktarda doymuş yağ taşımakla beraber gluten içermemektedir. Sebze amarant genellikle salata ve garnitür olarak tüketilirken tahıl amarant daha çok undan yapılan ürünlerde kullanılmaktadır. Amarant yetiştiriciliği 4 ana kıtaya, yani Amerika, Avrupa, Afrika ve Asya’ya yayılmıştır. Sebze amarant üretiminde Çin ilk sırada yer alırken, tahıl amarant üretiminde ABD başı çekmektedir.tr_TR
dc.language.isoturtr_TR
dc.subjectAmarant, Amarathus spp, tahıl amarant, sebze amarant, alternatif ürüntr_TR
dc.titleSebze ve Tahıl Olarak Amarant (Amarant spp) Bitkisitr_TR
dc.title.alternativeAmaranth (Amarant spp) Plant as Vegetable and Grain Croptr_TR
dc.typeArticletr_TR


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record