Çekirdeksiz kuruüzümün kontrollü koşullarda depolanması
Özet
Çalışma bölgesel koşullarda kurutulmuş ön işlemden geçirilip kükürt
dioksitle fümige edilmiş çekirdeksiz kuruüzümde (yuvarlak ve sultani çekirdeksiz)
yapılmıştır.
Çalışmada ortam koşullarının sınırlı kontrolü(nem, hava dolaşımı, ambalaj)
öngörülmüş ve bu dönem sonunda(5 ay) kuruüzümdeki kalite durumu saptanmıştır.
Özel tahta ambalaj kaplarında ve çuvalda saklanan kuruüzüm dönem
sonunda biraz nem almış ve su oranı ortalama% 13.6'ya yükselmiştir. Renk sınırlı
oranda koyulaşmış ve elastisite (1/tekstür) değeri gerilemiştir. Üzümün şeker,
asitlik ve pH değerinde önemli bir gelişme görülmemiş, ancak SKM/Asit oranı
gerilemiştir. Bu mikroorganizma (osmioflik mayalar vb) aktivitesi sonucu
SKM'deki belirsiz azalış, asitlikteki belirsiz artışın birlikte kapsandığı SKM/Asit
oranındaki değişimin anlamlı bir sonucudur. Bu gelişme aroma değişimi ile de
doğrulanmıştır.
Kalite kaybına ilişkin gelişmeler özellikle çuvalda(5) saklanan üründe
görülmüş, bunu açıkta kasalardaki (4) üzümler izlemiştir. Hav a dolaşımı sağlanan
sistem (3), nem kontrolü yapılan diğer iki uygulama(1, 2) ile benzer veya daha
iyi sonuç vermiştir.
Kasa tipleri kaliteyi etkilemiş, küçük kasalarda nem artışı fazla olmuş,
kalitenin korunmasında da orta-büyük boy kasalar uygun bulunmuştur.
Bağlantı
http://hdl.handle.net/11472/763Koleksiyonlar
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..