Diklofenak ile İndüklenmiş HT-29 Hücre Hattı Üzerinde Krisinin Moleküler ve Biyokimyasal Etkileri
Abstract
ÖZET:
Kolon kanseri dünyada akciğer ve meme kanserinden sonra rastlanan en yaygın üçüncü kanserdir ve ikinci en yaygın kanser ölüm nedenidir. Sağlık bakanlığı verilerine göre son yıllarda kolon kanserindeki artış giderek çoğalmaktadır. Yapılan bir çok çalışma, steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçların (NSAİ) kolon kanserini önleyebileceğini göstermiştir. Diklofenak (Dik) grubu ağrı kesiciler, enflamasyonu ve kolon kanserine bağlı ağrıyı azaltmak için en yaygın kullanılan anti-inflamatuar NSAİ arasındadır. Yüksek konsantrasyonlarda Dik, agresif kolon kanseri hücrelerinde (HT-29, SW480 ve DLD-1) kontrol numunelerine kıyasla hücre canlılığı kaybını arttırabilmiştir. Dik'ın sağkalım mekanizmasını inhibe ettiği ve kolon kanseri hücrelerinde apoptotik hücre ölümü ile birlikte meydana gelen, genellikle aerobik metabolizma sırasında ortaya çıkan Reaktif oksijen türlerinde (ROS) bir artışa yol açtığı gösterilmiştir. Endojen ve eksojen antioksidanlar, ROS'un neden olduğu hasarı önleyebilir ve onarabilir. Bununla birlikte, son araştırma bulguları, antioksidanların antikanser ilaçlar ile beraber kullanımının faydalı olamayabileceğini veya kanser önleme ve tedavisini olumsuz yönde etkileyebileceğini öne sürmektedir. Bu tez çalışması kolon kanseri üzerinde anti proliferatif etkisi bulunan Dik ile hücreleri indükleyerek Kr’nin hücre proliferasyonuna olan etkisini ve bu etkinin altında yatan biyokimyasal ve moleküler mekanizmaların aydınlatılması amaçlanmaktadır. Dik ile muamelede bulunulan HT-29 hücre hattı üzerinde konsantrasyona bağlı olarak (500 μM) hücre proliferasyonunda önemli ölçüde azalma görüldü. Bu çalışmada, hücrelerin Dik ile muamele edilmesi sonrasında ROS ve malondialdehit (MDA) seviyelerinde ve laktat dehidrogenaz (LDH) enzim salınımında artış ve katalazın (CAT) aktivitesinde azalma, apoptotik indeksde artış, apoptotik ve pro-apoptotik genlerin seviyelerinde artış gözlenirken, bu etkilerin tamamı Kr varlığında tersine çevrilmiştir. Yapılan deneyler sonrasında elde edilen bulgular Kr’nin kolon kanseri hücrelerinin apoptozunu indüklemede Dik’in etkinliğini azaltabileceğine dair yeni bir açıklama sağlamaktadır. ABSTRACT:
Colon cancer is the third most common cancer in the world after lung and breast cancer, and the second most common cause of death (WHO 2018). According to the data of the accumulative data, the frequencey of colon cancer has been increasing in recent years. Many studies have shown that non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) can prevent colon cancer. Diklofenac group painkillers are among the most widely used anti-inflammatory NSAIDs to reduce inflammation and pain associated with colon cancer. Diklofenac at high concentrations was able to increase loss of cell viability in aggressive colon cancer cells (HT-29, SW480 and DLD-1) compared to healthy cells. Diklofenac has been shown to inhibit the survival mechanism and lead to an increase in reactive oxygen species (ROS) that usually occur during aerobic metabolism, which causes apoptotic cell death in colon cancer cells. Free raDikals cause damage to many biological materials such as protein, lipid and DNA which promotes aging and also causes cardiovascular diseases, various types of cancer and immune system weakening. Endogenous and exogenous antioxidants can prevent and repair damage caused by ROS. Therefore, they are called “free radikal scavengers ve and can reduce the immune defenses risk of disease and cancer Antioxidants are widely used as dietary supplements and have been investigated for their effectiveness in preventing diseases such as cancer and coronary heart disease. However, recent research findings suggest that the use of antioxidants in combination with anticancer drugs may not be beneficial or may adversely affect cancer prevention and treatment. The aim of this project is to elucidate the effect of chrisin on cell proliferation by inducing cells with Diklofenac, which has anti-proliferative effect on colon cancer, and to elucidate the biochemical and molecular mechanisms underlying this effect. A significant decrease in cell proliferation was observed on the HT-29 cell line treated with Dic, depending on the concentration (500 μM). In this study, after treatment of cells with Dic, increase in ROS and malondialdehyde (MDA) levels and lactate dehydrogenase (LDH) enzyme release and decrease in catalase (CAT) activity, increase in apoptotic index, increased levels of apoptotic and pro-apoptotic genes were observed while all of these effects were reversed in the presence of Kr. Results obtained after experiments provide a new explanation that Kr can reduce the effectiveness of Dic inducing apoptosis of colon cancer cells.
Collections
- Kimya [52]
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..