الجملة الاستفهامية في القرآن الكريم دراسة نحوية دلالية
Özet
ÖZET:
Çalışmamız, Kur’an’ı Kerim’de yer alan istifham cümlesini gramer ve delalet açısından ele almaktadır. Bu meyanda İstifham cümlesinin kullanım özellikleri, amaçları, Arapça’daki konumu, Kur’an’daki izdüşümü ve delalet açısından değerini ortaya koymaktadır. Zira istifham cümleleri kullanım açısından tekdüze değildir. Onun her bir şekil ve üslubunun kendine has bir vaz/konumu vardır. Bu nedenle nahiv ve belağat âlimleri, diğer üslup şekillerinden daha fazla istifham üslubu ile ilgilenmişlerdir.
Çalışmamız, nahiv ve delalet olmak üzere iki ana konu üzerinde inşa edilmiştir. Nahiv kısmında istifham edatı, kullanım şekli ve Kur’an’daki durumuna; delalet kısmında ise istifhamın delaleti ve Kur’an’daki kullanım amaçlarına odaklanmıştır.
Bununla birlikte çalışmamız, istifhamın konumu, nahiv ve belağatteki anlamı, delalet ve amaç bakımından nahiv ve belağat istifhamları arasındaki farka da dokunmuştur. İstifham, inşa üsluplarından biridir. Farklı üslupları bulunduğu gibi edat ve akışın çeşitliliğine bağlı olarak birçok farklı amaçları da bulunmaktadır. Söz konusu amaç, kullanım şeklinden açıkça anlaşılmaktadır. Her edatın kendine has bir makamı olduğu gibi her üslubun da kendine has bir ima ve alanı vardır. Üslup çalışması, edebi olsun veya olmasın her metni ele almakta, delalet, şekil ve yapı bakımından cümleleri incelemektedir. Çünkü üslup çalışması, şekil ile birlikte metnin ifade ve düşünsel kıymetini de önemsemektedir. Bu açıdan hiçbir üslup çalışmasında şeklin, anlam ve içerikten bir şekilde ayrılması mümkün değildir. Zira anlam, cümlelerin kendisine uygun olmasını gerektiren şekli belirlemektedir. ABSTRACT:
This thesis includes interrogative forms, which is syntactic and eloquence in the holy Quran. It is a research about aspects of using syntactic and eloquence words in the Quran and its role in Arabic language. This thesis is an attempt to clarify the meaning and impact of purpose in the holy Quran. Interrogative sentences are not the same and not equal, but have different meaning and form. In fact linguists and grammarian priolised these two mentioned elements more than any other subjects and forms in language and in Quran.
It has to be said that this thesis contains eloquence language and syntax. This thesis focused on the importance of articles of interrogative and how to order them with its forms in Quran despite all these semantic and its purpose in language.
Making interrogative sentences are sorts of command. It has many forms with different meanings. Function and purpose of article command have multiple meaning depends on the verse order interrogative has a different form for each article in Quran also for each sort it has its form. Formalization consists every types of contexts. Weather it is literary text or not. That thesis is an appropriate study that put the light on sentence structure. How to use its category and semantic There is not be any deference between formalization and context it shod have concord because sentence structure must have semantic and form.
Koleksiyonlar
- Temel İslam Bilimleri [154]
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..