Determination best soil management practices by soil quality assessment of erdemli microcatchment
Özet
ABSTRACT:
The microcatchment.is vital for many reasons including, maintaining water and air quality in environment, sustaining plant and animal productivity, determining the hydrology soil properties, reducing soil erosion, preventing soil pollution, increasing ground water and irrigating lands to manage water supply. The aim of this research is to determinate the best soil management practices by soil quality assessment of Erdemli microcatchment in Bingol province. İn study was to assess the role of best soil management practices in improving crop production in the study area. The study was mainly focused on improving the soil quality status and soil management practice. The soil samples were taken from a depth of 0-30 cm, 30-60 cm, 60-90 cm, and 90-120 cm. The suitable method of total of 80 points was taken in 839717 hectares. The maps of the study area were prepared by analyzing the numerical data obtained from the field at Bingöl University Remote Sensing Center. The results of the physical and chemical analysis of the soil of the study area are determined: organic matter 2.1%, pH 7.18, electrical conductivity 430.323 μS/cm, CaCO3 2.18 %, P2O511.49 ppm, K2O 190.46 ppm, Sand 42.3%, Clay 29.10%, Silt 28.57%, total nitrogen 0.121% and sodium 76.944 ppm. According to the obtained results in this research, there is less organic matter and lime. Furthermore, there isn’t soil salinity in the used area. The obtained texture class of the soil was sandy loam and sandy clay loam and less total nitrogen and stuffiness of K2O, P2O5. Determining the best soil management practices is significant to improve crop production. Improving soil quality are related to many practices such as collecting water, addition of organic matter and adding nitrogen to the soil. Maintaining organic matter and plant nutrients of the soil without the practices might was due to the removal of plant nutrient by erosion. Furthermore, high-quality of organic matter and plant nutrients in the soil resulted in improving soil quality and increasing high agriculture production. ÖZET:
Mikrohavzalar, su ve havanın çevre kalitesinin korunması, bitki ve hayvan verimliliğinin sürdürülmesi, hidrolojik toprak özelliklerinin belirlenmesi, toprak erozyonunun azaltılması, toprak kirliliğinin önlenmesi, yeraltı suyunun arttırılması ve su temini için arazilerin sulanması gibi birçok nedenden ötürü hayati önem taşımaktadır. Bu araştırmanın amacı, Bingöl ili Erdemli mikrohavzasının bazı toprak kalite parametrelerinin değerlendirmesiyle en iyi toprak yönetimi uygulamalarını belirlemektir. Çalışmada belirli bir alanda bitkisel üretimin iyileştirilmesinde en iyi toprak yönetimi uygulamalarının rolünü değerlendirilmeye çalışılmıştır. Çalışma ağırlıklı olarak toprak kalitesinin ve toprak yönetimi uygulamasının geliştirilmesine odaklanmıştır. Bu amaçla 839 717 hektarlık bir alanda 80 noktadan 0-30cm,30-60cm,60-90cm ve 90-120 cm derinlikten toprak örnekleri alınmıştır. Çalışma alanine ait haritalar, Erdemli Mikrohavzasından elde edilen sayısal verilerin Bingöl Üniversitesi Uzaktan Algılama Merkezi’nde analiz edilmesiyle hazırlanmıştır,Araştırma alanı topraklarının fiziksel ve kimyasal analiz sonuçları ortalama; organik madde %2,1pH, 7,8.Elektriksel iletkenlik 430, 32 μS/cm,( CaCO3 )% 2, 18, (P2O5)11, 495 ppm,(K2O)190,46 ppm, Kum %42,3 ve Kil%29,10 ve silt %28,57 ve toplam azot % 0,121 ve sodyum 76.94 ppm, toprak kalitesi ve mikrohavza olarak bulunmuştur Elde edilen sonuçlara göre araştırma alanı topraklarının organik madde ve kireç içerikleri düşüktür. Ayrıca toprakların tuzluluk sorunu bulunmamıştır. Diğer yandan toprakların bünyesi kumlu tın ve kumlu killi tın sınıfında olup toplam azot, P2O5 ve K2O içeriği bakımından düşük bulunmuştur. En iyi toprak yönetimi uygulamalarının belirlenmesi, tarımsal üretimi iyileştirmek için önemlidir. Mikrohavzada toprak kalitesinin iyileştirilmesi, organik madde ilavesi ve toprağa azot eklenmesi gibi birçok uygulamayla ilgilidir. Uygulamaya gerek olmadan toprağın organik madde ve bitki besinlerini muhafaza etmesi, bitki besinlerinin erozyonla giderilmesinden kaynaklanıyordur. Ayrıca, topraktaki yüksek kaliteli organik madde ve bitki besin maddeleri, toprak kalitesinin iyileştirilmesine ve yüksek tarım üretiminin artmasına neden olmuştur.
Koleksiyonlar
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..