The response of seed germination to salinity in barley (Hordeum vulgare L.)
Özet
ABSTRACT:
The aim of the study was to realize the response of seeds of nine different barley cultivars
(Hordeum vulgare L.) to NaCl stress during the germination period. Four levels of
salinity (50, 100, 150 and 200 mM) with the control which was distilled water as a
control were used. Result shown that there was a significant reduction in all parameters
with increasing salinity levels, however there was not any significant differences in
germination speed and rate when varities interacted with concentrations. Generally it has
been observed that Şahin-91, Olgun, Karatay-94 and Aydan Hanım varieties are the most
tolerance to salinity compared to other varieties with regards to all tha parameters that has
been measured. ÖZET:
Bu çalışmanın amacı çimlenme döneminde NaCl stresinin dokuz farklı arpa çeşidi
(Hordeum vulgare L.) tohumları üzerine etkileridir. Saf su kullanıldığı kontrol ile birlikte
dört farklı doz (50, 100, 150 ve 200 mM) kullanılmıştır. Sonuçlar göstermiştir ki;
tuzluluk artıkça bütün parametreler azalmıştır, ancak doz ve çeşit interaksiyonunda
çimlenme hızı ve oranında önemli bir fark olmamıştır. Genel olarak ölçülen bütün
parametrelerle ilgili olarak diğer çeşitlerle kıyaslandığında Şahin-91, Olgun, Karatay-94
ve Aydan Hanım çeşitleri tuza toleranslı olduğu gözlenmişti.
Koleksiyonlar
- Tarla Bitkileri [34]
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..