The Effect of the Budgetary Control on the Accounting Provission and Organization in Iraq
Özet
ABSTRACT:
The purpose of this study was to identify the impact of budgetary control on the effectiveness and accountability of accounting in Iraq. The present study is an applied research in terms of purpose and descriptive-survey type according to its nature and method. The statistical population of this study includes all CEOs and financial managers in 68 NGOs in Iraq. Based on the total population of 136 individuals, the required sample size was determined using Cochran's formula table as 100 individuals. The samples were selected by simple random sampling method. The data collection tool was a questionnaire, the validity and reliability of which was also confirmed. The data obtained through the questionnaire were analyzed using SPSS software version 24, and through regression and correlation analysis methods. The results of this study showed that organizations have a higher score in the planning section (2,598) and the lowest score is related to the budget monitoring section (2,410). The results of multiple regression analysis indicate a positive impact of planning, monitoring, and budgeting evaluation variables on the effectiveness and accounting stock parameters. Based on standard coefficients, monitoring is the strongest predictor of accounting effectiveness and accounting stock in the organization. ÖZET:
Bu çalışmanın amacı, bütçe kontrolünün Irak'ta muhasebenin etkinliği ve hesap verebilirliği üzerindeki etkisini belirlemekti. Bu çalışma, niteliği ve yöntemine göre amaç ve betimsel anket türü açısından uygulamalı bir araştırmadır. Bu çalışmanın istatistiksel evreni, Irak'taki 68 STK'daki tüm CEO'ları ve finans yöneticilerini içermektedir. 136 kişilik toplam popülasyona dayalı olarak, gerekli örneklem büyüklüğü Cochran'ın formül tablosu kullanılarak 100 kişi olarak belirlendi. Örnekler basit rastgele örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Veri toplama aracı, geçerliliği ve güvenilirliği de doğrulanan bir anketti. Anket yoluyla elde edilen veriler, SPSS yazılım versiyonu 24 ve regresyon ve korelasyon analizi yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Bu çalışmanın sonuçları, kuruluşların planlama bölümünde (2,598) daha yüksek bir puana sahip olduğunu ve en düşük puanın bütçe izleme bölümü (2,410) ile ilgili olduğunu göstermiştir. Çoklu regresyon analizinin sonuçları, planlama, izleme ve bütçeleme değerlendirme değişkenlerinin etkinlik ve muhasebe stok parametreleri üzerindeki olumlu etkisini göstermektedir. Standart katsayılara dayalı olarak, izleme, organizasyondaki muhasebe etkinliği ve muhasebe stokunun en güçlü öngörücüsüdür.
Koleksiyonlar
- İşletme [96]
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..