MUHYİDDİN ÖMER B. HIDIR eL-İSFAHÂNÎ’NİN “eL-KAV‘İDÜ’L-BEDRİYYE Fİ ‘AKÂİDİ’L-BERİYYE” İsimli Eserinin Tahkik Ve Değerlendirilmesi”
Özet
ÖZET:
Hiç şüphesiz İslami el yazmaları, islâm geleneğini tanımamız ve öğrenmemiz bakımından oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu çalışma İslami el yazmaları arasında önemli bir yere sahip olan “el-Kavâidü’l-Bedriyye fî Akâidi’l-Beriyye” üzerine bir edisyon kritiktir. Eser Muhiyyiddîn Ömer b. Hıdır b. Ömer el-İsfhânî eş-Şâfiî’ye aittir. Bir kelam kitabı olarak eseri öne çıkaran husus, kendi döneminde bir benzerinin olmayışı, keza nübüvvet gibi kelam bahislerinin omurgasını teşkil eden bir konuya oldukça önem atfetmiş olmasıdır. Ehli kitaba yaptığı reddiyeler, bu reddiyelerde kullandığı üslup da oldukça dikkate değerdir. Yerine göre dialog tarzı hakim olurken yerine göre de dialektik hakim olmuştur. Müellif öncelikle, semavi kitaplarda Hz. Peygamberin müjdelendiğini ispat etmeye çalışmış, hatta kitabı bu meseleyi ispat etme gayesiyle telif ettiğini belirtmiştir. Daha sonar semavi kitapların tahrifi meselesini ele almıştır. Konuyu ele alırken yerine göre tafsilata girmeden genel izahlara girmiş, yerine göre ise tafsilata girmiştir. Bu çalışmadaki temel gayemiz islâm ilim mirasının bu eserini gün yüzüne çıkmasını sağlamaktır. Eserin edisyon kritiğini yaparak genel manada akademik çalışmalara katkı sağlamak, özelde ise kelam, mezhepler tarihi ve dinler tarihi üzerine çalışmalar yapanlar için bu önemli kaynağı tanıtmaktır. Bununla birlikte geçmiş ulemanın diğer milletlerle/dinle olan eleştirilerini ve bu hususta izledikleri metodu ortaya koymaktır. :الملخص
المخطوطات الإسبةمدة من أهع المصبادا ال نب ر من خة ا علالله تراثنا الإسبةمي ال جمدع ضهذا ققد
لمخطوط م ع اسمهص "القواعد البدادة عقائد البردة" تألدف الإما محدي الددن عمر ن خضبر ن عمر
الأذف اني الشاف ي احمه ف ت الى ضإنّ أهمدة الابا) تأتي من كونه فرد دا با ه خصو ذا ضقبه الذي
كببه فده ف و د بع با) النبوات أحد أقسبا ال قدد الإسبةمدة ضكذلك من ا المصبنف محاضا أهل
الابا) ضغيرهع ممن ركرهع كبا ه تاا تجده دبلطف بهع ضتاا دناقشب ع قسبلو) عقلي ددحضب ع
فده نجد المؤلف هذا الابا) توسّبه أض ا عبماد علالله النصبوتي ال فد ا شبااات بالن
الاب الإ دة ضقد فصّبل هذا الموعبود كرير ا ضقد ذبرّا قنه ذبنّف هذا الابا) لأ ل هذا ال ر
ضثاند با أثبب مبا ضقه كبب أهبل الاببا) من قردف ضتببددبل ضدعةحم علدبه أنبه قبد مبل الاة
ضا سببد ب مواعبه ضدفصّبل مواعبه أخرا ضكان ا د من هذه الرسبالة إن اا من ترا
أمبنا الإسةمدة ضإثراء الماببة الإسةمدة ابا) م ع يحبا ه القاائ علع ال قائد ضالأديان. ABSTRACT:
Islamic manuscripts are considered of highly importance among other resources through which readers come to know about the tremendous Islamic heritage. Our former scholars have left us with a huge amount of manuscripts in various kinds of sciences, which need to be taken out of the shelves of oblivion in libraries and preserved from the factors of damage and neglect, and this is the realization of an important manuscript called:"Al Qua'ed al-Badriya fî A'qa'ed al-Bareya' by Al Imam Muhyī ad-Dīn Omer ibn Khider Ibn Omer al-Isfahani al-Shafi'i. May Allah be pleased with him. Because it is interested in the door of prophecies, which is one of the sections of the Islamic faith. As well as the method of the author in the dialogue of the People of the Book and others he mentioned in his book, sometimes you find him kindening them, and sometimes discussing in a mental manner that refutes them in it, and his approach in this book was that he first expanded to rely on texts that contain the proclamations of the Prophet (peace and blessings of Allah be upon him) in the divine books. He has elaborated on this subject a lot and has stated that he has classified this book for this purpose, and secondly he has proved the distortion and alteration that occurred in the books of the People of the Book, and it is noted that it may beautify speech and inference in places, and elaborate in other places, and the aim of this letter was to show some of the heritage of our Islamic nation and loyalty to our scholars who struggled day and night in order to preserve this religion and defend its menstruation.
Koleksiyonlar
- Temel İslam Bilimleri [154]
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..