Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenlerinin Öğretmen Öz Yeterlikleri ve Öğretimsel Liderlikleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
Özet
ÖZET:
Bu çalışma, 2022–2023 eğitim öğretim yılında Diyarbakır’da devlet ve özel okullarda görev yapan beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin öğretmen öz yeterlik ve öğretimsel liderliklerinin incelenmesi amacı ile yapılmıştır.
Bu araştırmaya, kolayda örneklem yöntemiyle seçilmiş 2022-2023 eğitim öğretim yılında Diyarbakır ilinde devlet ve özel okullarda görev yapan 312 beden eğitimi ve spor öğretmeni katılmıştır. Araştırmaya katılacak olan kişiler gönüllük esasına dayalı olarak seçilmiştir. Araştırmaya katılan bireylerin sosyo-demografik bilgilerinin yanı sıra “Öz yeterlik Ölçeği’’ ve “Öğretimsel Liderlik Ölçeği” veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Elde edilen veriler istatistik paket programı aracılığıyla analiz edilip sonuçlar yorumlanmıştır. Demografik bilgiler ve diğer grup sorulara ait fikir edinilmesini sağlamak amacıyla aritmetik ortalama, standart sapma, frekans ve yüzde dağılımları içeren tanımlayıcı istatistikler, katılımcıların öz yeterlik ve öğretimsel liderlik değişkenleri arasındaki ilişkiyi tespit etmek amacıyla korelasyon testi, öz yeterlik ve öğretimsel liderlik düzeylerinin bazı demografik değişkenlerle ilişkisini tespit etmek amacıyla Mann Whitney-U ve Kruskal Wallis Testi testleri ile Bağımsız Örneklem T (İndependent Sample T) ve Tek Yönlü Varyans Analizi (One Way Anova) testleri uygulanmıştır. Sonuçlar %95 güven aralığında, anlamlılık p<0.05 düzeyinde değerlendirilmiştir.
Araştırma sonucunda, katılımcıların cinsiyet, kıdem, okul kademesi, okul türü, branş, sporcu özgeçmişi, eğitim düzeyi, okulda malzeme durumu, okul idaresinin spora bakış açısı, gelir durumu ve yeterliliğinizi yansıttığınızı düşünüyor musunuz? değişkenlerine göre hem öz yeterlik hem de öğretimsel liderlikleri düzeylerinde gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Medeni durum değişkeninde öz yeterlik düzeyi arasında anlamlı bir farklılık bulunmamasına rağmen öğretimsel liderlik düzeyleri arasında bekar öğretmenlerin lehine anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Yaş değişkeninde ise öğretimsel liderlik düzeyinde anlamlı bir farklılık bulunmamış olup öz yeterlik düzeyleri arasında 21-25 yaş lehine anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Çalışmaya katılan öğretmenlerin öz yeterlik ve öğretimsel liderlik düzeyleri arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur. ABSTRACT:
This study examines the teacher self-efficacy and instructional leadership of physical and sport teachers in public and priyate schools in Diyarbakır during the 2022-2023 academic year.
A convenience sample of 312 physical education teachers from public and private schools in Diyarbakır participated in the study as volunteers. The study collected data using the 'Self-efficacy Scale' and 'Instructional Leadership Scale', in addition to socio-demographic information of the participants. The obtained data were analysed and interpreted using the statistical package. Descriptive statistics, such as arithmetic mean, standard deviation, frequency and percentage distributions, were used. A correlation test was conducted to determine the relationship between self-efficacy and instructional leadership variables of the participants. Mann Whitney-U and Kruskal Wallis tests were used to determine the relationship between self-efficacy and instructional leadership levels with some demographic variables. Independent Sample T and One Way Analysis of Variance tests were also applied. The study evaluated the results at a 95% confidence interval and a significance level of p<0.05. The research found no statistically significant difference between the groups in terms of self-efficacy and instructional leadership levels. This was true for all variables including gender, seniority, school level, school type, branch, athlete background, education level, school equipment status, school administration's perspective on sports, income status, and self-perceived competence. Although there was no significant difference in self-efficacy levels based on marital status, a significant difference was found in instructional leadership levels in favour of single teachers. Similarly, in the age variable, no significant difference was found in instructional leadership levels, but a significant difference was found in self-efficacy levels in favour of teachers aged 21-25. The study found a significant positive relationship between the self-efficacy and instructional leadership levels of the participating teachers in Physical Education and Sport.
Koleksiyonlar
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..