SOLHAN İLÇESİNİN FARKLI LOKSAYONLARINDA ÜRETİLEN BALLARIN BAZI FENOLİK BİLEŞİK VE AROMA BİLEŞENLERİNİN BELİRLENMESİ
Özet
ÖZET
Bu çalışmada Bingöl İlinin Solhan ilçesinde farklı lokasyonlarda üretilen balların fenolik bileşik ve aroma bileşenleri incelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda Şerafettin dağı, Arslanbeyli, Gençtavus ve Gelintepe bölgelerinde üretilen ballardan toplamda 16 süzme bal örneği analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre bütün bölgelerde ballarda en fazla bulunan aroma bileşeni “D-Alanıne” olarak belirlenmiştir. Bal örneklerinde 91 fenolik bileşik taraması yapılmış ve bu bileşiklerden sadece 4 tanesinde bölgeler arasındaki fark anlamlı bulunmuştur. Bölgeler arasında farklı bulunan fenolik bileşiklerden olan “Benzoic acid” en fazla Şerafettin Dağı bölgesinde, “Vanillic acid” ve “3,4-dihydroxybenzaldehyde” en fazla Arslanbeyli bölgesinde bulunmuştur. “Coumaric acid” ise en fazla Arslanbeyli ve Gelintepe bölgesinde tespit edilmiştir. ABSTRACT
In this study, phenolic compounds and aroma components of honey produced in different locations in Solhan district of Bingöl province were investigated. For this purpose, a total of 16 strained honey samples were analyzed from the honeys produced in Şerafettin mountain, Aslanbeyli, Gençtavus and Gelintepe regions. According to the results obtained, the most common aroma component in honey in all regions was determined as "D-Area". In honey samples, 91 phenolic compounds were screened, and only 4 of these compounds showed a significant difference between regions. "Benzoic acid", which is one of the phenolic compounds found differently between regions, was found mostly in the Şerafettin Mountain region, "Vanillic acid" and "3.4-dihydroxybenzaldehyde" were found the most in Aslanbeyli region. “Coumaric acid” was detected mostly in Aslanbeyli and Gelintepe regions.
Koleksiyonlar
- Arı ve Arı Ürünleri [12]
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..