Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorProf. Dr. Erkan BOYDAKen_US
dc.contributor.authorASLAN, SULTAN
dc.date.accessioned2023-11-08T08:36:43Z
dc.date.available2023-11-08T08:36:43Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttp://acikerisim.bingol.edu.tr/handle/20.500.12898/5491
dc.description.abstractÖZET Bu çalışma 2021 yılında farklı oranlarda NaCI tuzu ve Portakal ağacına ait Biochar materyali kullanılarak, NC-7 yerfıstığının gelişimi üzerine olan etkisini araştırmak için Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünde açık hava şartlarında saksı denemesi şeklinde yapılmıştır. Deneme tesadüf parsellerinde faktöriyel deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak 12 Haziran 2021 tarihinde gerçekleşmiştir. Denemede; NC-7 yerfıstığı tohumları,5 farklı biochar dozu (0 kg/da 250 kg/da 500 kg/da 750 kg/da ve 1000 kg/da) ve 4 farklı NaCI dozu (0 mM, 50 mM, 100 mM ve 150 mM) kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre; farklı dozlarda NaCl tuzunun kullanılması, dal sayısı, fide kuru ağırlığı, kök uzunluğu, kök yaş ağırlığını önemli ölçüde etkilerken, bitki boyu, fide yaş ağırlığı, yaprak alanı, K (%) ve Na (mg/kg) etkisi ise önemsiz bulunmuştur. Farklı dozlarda portakal biochar kullanılması, fide yaş ağırlığı, yaprak alanı, kök uzunluğu, kök yaş ağırlığı, K (%), Na (mg/kg) etkisini önemli ölçüde etkilerken, bitki boyu, dal sayısı ve fide kuru ağırlığını ise önemli ölçüde etkilememiştir. Denemede; bitki boyu, fide uzunluğu 10,91-12,13 cm, dal sayısı 2,22-3,81 adet, fide yaş ağırlığı 4,81- 9,05 g, yaprak alanı 36,11-46,72 fide kuru ağırlığı 5,15- 6,64 g, kök uzunluğu 27,00-39,72 cm, kök yaş ağırlığı 0.97-2,81 g, K (%) oranı %0,777-1,256 ve Na (mg/kg) oranı 344,60-670,80 mg/kg arasında değişim göstermiştir. Araştırma sonucunda elde edilen verilere göre, fazla miktarda NaCI tuzu içeren topraklarda yetiştirilen yerfıstığına uygulanan portakal biocharın topraktaki tuzun olumsuz etkisini azalttığı gözlemlenmiştir.en_US
dc.description.abstractThis study was conducted in 2021 by using different ratios of NaCl salt and Biochar material from the Orange tree, In order to investigate the effect on the development of NC-7 peanut, it was carried out as a pot experiment in open air conditions at Bingöl University Faculty of Agriculture, Department of Field Crops. The experiment was carried out on 12 June 2021 with 4 replications according to the factorial trial design in random plots. In the trial; NC-7 peanut seeds, 5 different biochar doses (0 kg/da 250 kg/da 500 kg/da 750 kg/ha and 1000 kg/da) and 4 different NaCl doses (0 mM, 50 mM, 100 mM and 150 mM) used. According to the results of the study; The use of different doses of NaCl salt significantly affected the number of branches, seedling dry weight, root length, and root fresh weight, while the effects of plant height, seedling fresh weight, leaf area, K (%) and Na (mg/kg) were found to be insignificant. The use of orange biochar at different doses significantly affected the effect of seedling fresh weight, leaf area, root length, root fresh weight, K (%), Na (mg/kg), but did not significantly affect plant height, number of branches and seedling dry weight. In the trial; plant height, seedling length 10.91-12.13 cm, number of branches 2.22-3.81, seedling fresh weight 4.81-9.05 g, leaf area 36.11-46.72, seedling dry weight 5.15-6.64 g, root length 27.00-39.72 cm, root fresh weight 0.97-2.81 g, K (%) ratio 0.777 The ratio of 1.256 and Na (mg/kg) varied between 344.60 and 670.80 mg/kg. According to the data obtained as a result of the research, it has been observed that orange biochar applied to peanuts grown in soils containing large amounts of NaCl salt reduces the negative effect of salt in the soil.en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectYerfıstığı (Arachis hypogaea L.), portakal kömürü, tuz stresi, NaCI.en_US
dc.subjectPeanut (Arachis hypogaea L.), Biochar, salt stress, NaCI.en_US
dc.titleYERFISTIĞI (Arachis hypogaea L.) BİTKİSİNDE PORTAKAL BIOCHAR MATERYALİ DOZLARININ TUZ STRESİNİ GİDERMEDE ETKİSİen_US
dc.title.alternativeEFFECT OF ORANGE BIOCHAR MATERIAL DOSES ON SALT STRESS RESOLVES IN PEANUT (Arachis hypogaea L.)en_US
dc.typeMaster's Thesisen_US
dc.contributor.departmentField Cropsen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster