Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorProf. Dr. TURGAY ŞENGÜLen_US
dc.contributor.authorDEVECİ, MUSTAFA
dc.date.accessioned2023-08-07T12:58:51Z
dc.date.available2023-08-07T12:58:51Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttp://acikerisim.bingol.edu.tr/handle/20.500.12898/5481
dc.description.abstractÖZET Bu çalışma, besiye alınan bıldırcınların diyetlerine ilave edilen farklı düzeylerdeki (%0, 0,5, 1, 1,5 ve 2) nar (Thymbra spicata L. var. spicata) çekirdeği yağının bıldırcınların besi performansları ve karkas özellikleri üzerine etkisini araştırma amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, günlük yaşta 135 adet Japon bıldırcını civcivi kullanılmış olup, hayvanlar 42 gün süreyle besi denemesine alınmışlardır. Bıldırcınlar, her biri 3 tekerrür ve her bir tekerrürde 9 adet civcivden oluşan 5 farklı gruba ayrılmıştır. Denemede, kontrol grubu (%0) temel rasyonla, muamele grupları ise farklı düzeylerde nar çekirdeği yağı katkılı diyetlerle beslenmişlerdir. Çalışmada, kontrol ve muamele gruplarına ait bıldırcınlarda, canlı ağırlık ortalamaları, günlük ortalama yem tüketimleri, eklemeli yem tüketim ortalamaları, haftalık yemden yararlanma oranları, eklemeli yemden yararlanma oranları, karkas ağırlığı ve karkas randımanlarına ait ortalamalar arasındaki farklılıkların istatistiksel olarak önemsiz olduğu görülmüştür. Benzer şekilde, karkas kısımları ve iç organlara ait ortalamalar bakımından; göğüs ağırlığı, kanat ağırlığı, boyun ağırlığı, karaciğer ağırlığı, kalp ağırlığı ve testis ağırlığı arasındaki farklılıkların önemsiz olduğu saptanmıştır. But ağırlığı bakımından, dişi bıldırcınlarda en yüksek ağırlık 37,7 g ile %0,5 oranında nar çekirdeği yağı ilaveli grupta ölçülürken, en düşük ağırlık 32,7 g ile kontrol grubunda gözlenmiştir (P<0,05). Erkek ve dişi+erkek olarak ise, but ağırlığı bakımından elde edilen ortalamaların istatistiksel olarak farklı olmadığı belirlenmiştir. Sırt ağırlığı bakımından, dişiler arasındaki farklılıklar önemli bulunmuştur (P<0,05). En yüksek sırt ağırlığı 33,3 g ile %0,5 ve %1 nar çekirdeği yağı ilaveli gruplarda gözlenirken, en düşük değer 29,7 g ile kontrol grubunda görülmüştür. Taşlık ağırlıkları arasındaki farklılıklar ise, dişi, erkek ve erkek+dişi karışık olarak önemli (P<0,01) bulunmuştur. Dişilerde en yüksek taşlık ağırlığına ait değer, %0,5 oranında nar çekirdeği yağı içeren grupta gözlenirken, en düşük değer kontrol grubunda belirlenmiştir. Erkeklerde ise, taşlık ağırlığına ait en yüksek değer %1 katkılı grupta görülürken, en düşük değer %1 katkılı grupta elde edilmiştir. Erkek+dişi karışık olarak ise, taşlık ağırlığı en yüksek %0,5 katkılı grupta, en düşük değer ise kontrol grubunda gözlenmiştir Sonuç olarak, besiye alınan bıldırcınların diyetlerine farklı düzeylerde ilave edilen nar çekirdeği yağının, bıldırcınların canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, karkas ağırlığı ve karkas randımanı üzerine istatistiksel olarak önemli etkilerinin olmadığı, ancak but ağırlığı, sırt ağırlığı ve taşlık ağırlığı gibi bazı karkas kısımları bakımından bazı farklılıkların olduğu saptanmıştır. Bıldırcın diyetlerinde %2 düzeyine kadar nar çekirdeği yağı kullanılmasının olumsuz bir etkisinin olmadığı söylenilebiliren_US
dc.description.abstractABSTRACT This study was conducted to investigate the effects of pomegranate (Thymbra spicata L.) In the study, 135 Japanese quail chicks of daily age were used and the animals were taken into fattening trials for 42 days. The quails are divided into 5 different groups, each with 3 repeats and 9 chicks in each repetition. In the trial, the control group (0%) was fed with the basic diet, while the control groups were fed diets containing different levels of pomegranate seed oil. In the study, it was observed that the differences between the body weights, daily feed consumptions, weekly feed consumptions, weekly feed conversion ratios, additive feed conversion ratios, carcass weights and carcass yields in quails belonging to the control and treatment groups were statistically insignificant. Similarly, in terms of carcass parts and averages of internal organs, differences between breast weight, wing weight, neck weight, liver weight, heart weight and testicular weight were found to be insignificant. In terms of thigh weight, the highest weight of 37.7 g in female quails was measured in the group with 0.5% pomegranate seed oil, while the lowest weight was observed in the control group with 32.7 g (P<0.05). As male and female+male, it was determined that the averages obtained in terms of thigh weight were not statistically different. Differences between females in terms of ridge weight were found to be significant (P<0.05). The highest ridge weight was observed in groups with 0.5% and 1% pomegranate seed oil with 33.3 g, while the lowest value was 29.7 g in the control group. Differences between gizzard weights were found to be significant (P<0.01) as female, male and male + female mixed. The highest value of gizzard weight in females was observed in the group containing 0.5% pomegranate seed oil, while the lowest value was found in the control group. In males, the highest value of gizzard weight was observed in the group with 1 % additive, while the lowest value was obtained in the group with 1 % additive. If male + female mixed, the weight of gizzard was the highest in the group with 0.5% additive and the lowest value was observed in the control group. In conclusion, pomegranate seed oil added to the diets of quails at different levels did not have statistically significant effects on body weight, body weight gain, feed consumption, feed conversion ratio, carcass weight and carcass yield, but thigh weight, ridge weight and gizzard, it has been determined that there are some differences in terms of some carcass parts such as weight. It can be said that the use of pomegranate seed oil up to 2% in quail diets does not have a negative effect.en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjecttesten_US
dc.subjectBıldırcın, nar çekirdeği yağı, besi performansı, karkas özellikleri.en_US
dc.subjecttest 2en_US
dc.subjectQuail, pomegranate seed oil, fattening performance, carcass characteristics.en_US
dc.titleBILDIRCIN DİYETLERİNE FARKLI DÜZEYLERDE NAR ÇEKİRDEĞİ YAĞI İLAVESİNİN BESİ PERFORMANSI VE KARKAS ÖZELLİKLERİNE ETKİSİen_US
dc.title.alternativeTHE EFFECT OF DIFFERENT LEVELS OF POMEGRANATE SEED OIL SUPPLEMENTATION TO THE DIET ON FATTENING PERFORMANCE AND CARCASS CHARACTERISTICS OF JAPANESE QUAILSen_US
dc.typeMaster's Thesisen_US
dc.contributor.departmentAnimal Scienceen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster