Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorDR. ÖĞR. ÜYESİ BÜLENT KAYAen_US
dc.contributor.authorBAYNAL, ÖZGÜR
dc.date.accessioned2023-08-03T12:53:18Z
dc.date.available2023-08-03T12:53:18Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttp://acikerisim.bingol.edu.tr/handle/20.500.12898/5472
dc.description.abstractÖZET Bu çalışmada şerbetçi otunun (Humulus lupulus) sulu ekstraktı ile Humulus lupulus sulu ekstraktından biyolojik sentez yöntemiyle elde edilen magnezyum nanopartikülünün antioksidan, antimikrobiyal ve antikanser aktiviteleri karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi yapılmıştır. Magnezyum nanopartikülünün çevre dostu biyolojik sentezi gerçekleştirilmiştir. Magnezyum nanopartikülünün UV-Visible Spektroskopisi, XRD, FTIR, SEM, EDX analizleriyle karakteristik özellikleri belirlenmiştir. Devamında DPPH, ABTS, metal şelatlama aktivitesi ve toplam antioksidan kapasitesi ile antioksidan aktiviteleri değerlendirilmiştir. Aynı zamanda şerbetçi otunun toplam fenolik ve flavonoid içerikleri belirlenmiştir ve yeşil sentezle elde edilen magnezyum nanopartikülüne bağlanan şerbetçi otunun fenolik ve flavonoid bileşenleri miktarsal olarak karşılaştırılmıştır. Antimikrobiyal aktivitede ise Klabsiella pneumonia EMCS ve E.coli ATCC 25922 ve S.aureus ATCC 35150 mikroorganizmalarında etkinliği araştırılmıştır. Ayrıca magnezyum nanopartikülünün Saccharomyces cerevisiae ATTC 76521 mikroorganizmasında antifungal aktivitesine bakılmıştır. Antikanser aktivitenin değerlendirilmesinde A549 akciğer kanser hücre hattı üzerinde etkinliğine bakılmıştır.Antioksidan aktivitede flavonoid içeriğinde Humulus lupulus 5908 μg gallik asit/g, Hu@MgNP 952 μg quercetin/g miktarı 1/6 oranında iken ve fenolik içeriğinde ise Humulus lupulus 360 μg quercetin/g, Hu@MgNP 15 μg gallik asit/g miktarı 1/24 oranındadır. Bu sonuca göre oransal olarak Hu@MgNP toplam fenolik ve flavonoid içeriği az olmasına rağmen DPPH ve ABTS aktivitede %41 oranında daha etkin olduğu görülmüştür. Metal şelatlama aktivitesinde ise bu oran 67 miktarında artışla görülmüştür. Toplam antioksidan kapasitesinde Hu@MgNP 196 μg askorbik asit/g olduğu, Humulus lupulus ise 2875 μg askorbik asit/g miktarı 1/14 oranında görülmüştür. Bu sonuca göre magnezyum nanopartikülünün toplam antioksidan kapasitesinin etkinliğinin az olduğu görülmüştür. Antimikrobiyal aktivitede ise Hu@MgNP Klabsiella pneumonia EMC ve Saccharomyces cerevisiae ATCC 76521 mikroorganizmalarında en etkin MIC konsantrasyonu 0,039 mg/mL’dir. Humulus lupulus ektraktında ise E.coli ATCC 25922 mikroorganizmasında en etkin MIC konsantrasyonlarında 0,039 mg/mL olduğu belirlenmiştir. Antikanser aktivitede ise 67,5, 125, 250, 500, 1000 μg/mL dozlarda magnezyum nanopartikülü ve şerbetçi otu ektraktı uygulandığında A549 hücre hattı üzerinde 1000 μg/mL dozda etkin olduğu görülmüştür. Magnezyum nanopartikülünün 1000 μg/mL dozda %76, Humulus lupulus ise %58 oranında hücre ölümünü gerçekleştirdiği belirlenmiştir. Humulus lupulus ekstratında 67,5, 125, 250, 500 μg/mL doz miktarlarında sırasıyla %14, 16, 24, 52 oranında ve Hu@MgNP ’de ise sırasıyla %12, 16, 21, 45 oranlarında hücre inhibisyonu gerçekleştiğinden çok etkin olduğu görülmemiştir.en_US
dc.description.abstractABSTRACT In this study, a comparative evaluation of antioxidant, antimicrobial and anticancer activities of hops (Humulus lupulus) aqueous extract and magnesium nanoparticle obtained by biological synthesis method from Humulus lupulus aqueous extract was made. Environmentally friendly biological synthesis of magnesium nanoparticle has been carried out. The characteristic properties of the magnesium nanoparticle were determined by UV-Visible Spectroscopy, XRD, FTIR, SEM, EDX analysis. Afterwards, DPPH, ABTS, metal chelating activity and total antioxidant capacity and antioxidant activities were evaluated. At the same time, the total phenolic and flavonoid contents of hops were determined and the phenolic and flavonoid components of hops bound to the magnesium nanoparticle obtained by green synthesis were quantitatively compared. In antimicrobial activity, its effectiveness was investigated in Klabsiella pneumonia EMCS, E.coli ATCC 25922 and S.aureus ATCC 35150 microorganisms. In addition, the antifungal activity of magnesium nanoparticle in Saccharomyces cerevisiae ATCC 76521 microorganism was investigated. In the evaluation of anticancer activity, its effectiveness on the A549 lung cancer cell line was examined. In antioxidant activity, Humulus lupulus 5908 μg gallic acid/g, Hu@MgNP 952 μg quercetin/g content is 1/6 in flavonoid content, and Humulus lupulus 360 μg quercetin/g in phenolic content, Hu@MgNP 15 μg gallic acid/g amount 1/24 ratio. According to this result, although the total phenolic and flavonoid content of Hu@MgNP was relatively low, it was found to be 41% more effective in DPPH and ABTS activity. In metal chelating activity, this ratio was seen with an increase of 67%. The total antioxidant capacity of Hu@MgNP was 196 μg ascorbic acid/g, while Humulus lupulus had 2875 μg ascorbic acid/g at a ratio of 1/14. According to this result, it was observed that the effectiveness of the total antioxidant capacity of the magnesium nanoparticle was low. In antimicrobial activity, the most effective MIC concentration in Hu@MgNP Klabsiella pneumonia EMC and Saccharomyces cerevisiae ATCC 76521 microorganisms is 0.039 mg/mL. In Humulus lupulus extract, it was determined that the most effective MIC concentrations of E.coli ATCC 25922 were 0.039 mg/mL. In anticancer activity, when magnesium nanoparticle and hop extract were applied at doses of 67.5, 125, 250, 500, 1000 μg/mL, it was found to be effective at 1000 μg/mL on the A549 cell line. It was determined that the magnesium nanoparticle achieved 76% cell death at 1000 μg/mL dose and 58% cell death rate for Humulus lupulus. Humulus lupulus extract was found to be very effective as cell inhibition occurred at 67,5, 125, 250, 500 μg/mL dose amounts, 14, 16, 24, 52%, respectively, and 12, 16, 21, 45%, respectively, in Hu@MgNP. not seen.en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjecttesten_US
dc.subjectHumulus lupulus, magnezyum nanopartikülü, antikanser, antimikrobiyal, antikanser.en_US
dc.subjecttest 2en_US
dc.subjectHumulus lupulus, magnesium nanoparticle, anticancer, antimicrobial, anticancer.en_US
dc.titleHumulus lupulus (ŞERBETÇİ OTU) SU EKSTRAKTI İLE BİYOLOJİK (GREEN) SENTEZ YÖNTEMİYLE MAGNEZYUM NANOPARTİKÜL SENTEZİ VE ANTİOKSİDAN, ANTİMİKROBİYAL, ANTİKANSER GİBİ BİYOLOJİK AKTİVİTELERİNİN BELİRLENMESİen_US
dc.title.alternativeMAGNESİUM NANOPARTİCLE SYNTHESİS WİTH Humulus lupulus (HOP) WATER EXTRACT AND BİOLOGİCAL (GREEN) SYNTHESİS METHOD AND DETERMİNATİON OF BİOLOGİCAL ACTİVİTİES SUCH AS ANTİOXİDANT, ANTİMİCROBİAL, ANTİCANCERen_US
dc.typeMaster's Thesisen_US
dc.contributor.departmentMolecular Biology and Geneticsen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster