CEVİZ YAPRAĞI EKSTRAKTININ KARANFİL ÇİÇEĞİNİN VAZO ÖMRÜNE ETKİSİ
Özet
ÖZET
Kesme çiçekler içinde en çok yetiştirilen ve en çok gelir getiren süs bitkisi karanfildir.
Diğer kesme süs bitkilerinde de görüldüğü gibi, kesme karanfil çiçeklerinin hasat sonrası
özellikle vazo ömrü oldukça sınırlıdır. Vazo ömrü ticari değeri doğrudan etkileyen
önemli kriterlerden biridir. Dolayısıyla kesme karanfillerin vazo ömrünü uzatmak hem
üretici hem de tüketici açısından büyük önem arz etmektedir.
Yapılan bu çalışma “Kaman 1” ceviz yaprağı ekstraktının karanfil çiçeğinin vazo ömrü
üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma Bingöl Üniversitesi Ziraat
Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü Derim Sonrası Fizyoloji Laboratuvarında ve Soğuk
Hava Deposunda yürütülmüştür. Ceviz yaprak ekstraktının ‘Turbo’ karanfil çiçeğinin
vazo ömrü üzerine etkilerinin belirlendiği bu çalışma, etilen inhibitörü ve aynı zamanda
zararlı kimyasalların aksine daha çevreci olan 1-MCP uygulaması ve kontrol (saf su)
uygulaması ile çalışma sonuçları karşılaştırılmış ve elde edilen sonuçlar
değerlendirilmiştir. On dört günlük vazo ömrü süresi boyunca vazo ömrü, oransal taze
ağırlık, toplam vazo solüsyon alımı ve günlük vazo solüsyon alımları incelenmiştir.
Elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde vazo ömrü 12,35 gün (1-MCP 100 μl/L) ile
10,55gün (Yaprak 10 mg/L) arasında değişmiştir. En yüksek oransal taze ağırlık miktarı
%93,81 ile1-MCP 100 μl/L uygulamasında, en düşük oransal taze ağırlık miktarı %89,02
ile Yaprak 10 mg/L uygulamasında belirlenmiştir. Toplam vazo solüsyon alımları 245,38
g (1-MCP 100μl/L) ve 202,81 g (Yaprak 10 mg/L) arasında değişmiştir. En yüksek vazo
solüsyon alımı ise 1-MCP 100 μl/L (36,86 g/dal) ve Yaprak 50 mg/L (29,81 g/dal)
uygulamasında gözlemlenmiştir. Çalışma sonucunda ceviz yaprak ekstraktından
beklenilen etki sağlanamamıştır.
Daha iyi sonuçların alınabilmesi için bundan sonra yapılacak çalışmalarda, ceviz yaprak
ekstraklarının doz miktarları artırılarak veya kullanılan çeşitler değiştirilerek daha detaylı
incelenmesi gerektiği düşünülmektedir. ABSTRACT
Carnation is the most grown and most profitable ornamental plant among cut flowers. As
seen in other cut ornamental plants, especially after harvest, the vase life of cut carnation
flowers is quite limited. Vase life is one of the important criteria that directly affects the
commercial value. Therefore, prolonging the vase life of carnation cut flower is of great
importance for both the producer and the consumer.
In this study, it was aimed to determine the effect of “Kaman 1” walnut leaf extract on
the vase life of carnation cut flower. The research was carried out in Bingöl University
Faculty of Agriculture, Department of Horticulture, Postharvest Physiology Laboratory
and Cold Storage Unit. In this study, in which the effects of walnut leaf extract on the
vase life of the ‘Turbo’ carnation flower were determined, the results of the study were
compared with the application of 1-MCP and control (distilled water), which are more
environmentally friendly in contrast to the ethylene inhibitor and also harmful chemicals,
and the results were evaluated. Vase life, fresh weight, total vase solution intake, and
daily vase solution intake were investigated over the fourteen-day vase life period.
According to results, the vase life ranged from 12.35 days (1-MCP 100 μl/L) to 10.55
days (Leaf 10 mg/L). The highest fresh weight (%) amount was determined in 1-MCP
100 μl/L application with 93.81%, the lowest fresh weight amount was determined in
Leaf 10 mg/L application with 89.02%. Total vase solution uptakes varied between
245.38 g (1-MCP 100 μl/L) and 202.81 g (Leaf 10 mg/L). The highest vase solution
uptake was observed in 1-MCP 100 μl/L (36.86 g/branch) and Leaf 50 mg/L (29.81
g/branch) applications. The expected effect from walnut leaf extract was not achieved
from the study.
To obtain better results in the future studies, either the dose walnut leaf extracts should be
increased and/or other carnation varieties used.
Koleksiyonlar
- Bahçe Bitkileri [29]
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..