YEŞİL CEVİZ KABUĞU EKSTRAKTININ KARANFİL ÇİÇEĞİNİN VAZO ÖMRÜNE ETKİSİ
Özet
ÖZET
Karanfiller, kesme çiçekler içerisinde en yaygın ve en popüler olarak yetiştirilen türlerden biridir. Karanfillerde en önemli kriterlerden biri vazo ömrüdür. Bu çalışma ile yapısında fenolik bileşiklerin bulunduğu bilinen ceviz yeşil kabuğu ekstraktının ve ticari kontrol olarak kullanılan salisilik asitin (SA) karanfillerin vazo ömrü üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Çalışmamızda hasat sonrası 5 farklı solüsyon (ceviz yeşil kabuğu 10 mgL-1, ceviz yeşil kabuğu 20 mgL-1, ceviz yeşil kabuğu 50 mgL-1, SA 150 mgL-1, SA 250 mgL-1) kullanılıp kontrol (saf su) ile karşılaştırılmıştır. Karanfiller hasat edildikten sonra 750 ml vazo solüsyonu içeren her biri 1000 ml kapasitesindeki cam vazolara 4’er karanfil olacak şekilde yerleştirilmiştir ve 12 saatlik fotoperiyot için soğuk hava deposunda 21 ± 1℃ sıcaklıkta, %60 ± 5 bağıl nemde (RH) ve 1000 lux aydınlatmada (soğuk beyaz floresan lambalar) tutulmuştur. Denemede vazo ömrü, oransal taze ağırlık, günlük ve toplam vazo solüsyon alımları belirlenmiştir.
Çalışmada en uzun vazo ömrü SA 250 mgL-1 (12,45 gün) uygulamasından elde edilmiştir. Bunu SA 150 mgL-1 (12,10 gün), ceviz yeşil kabuğu 20 mgL-1 (10,80 gün) ve ceviz yeşil kabuğu 10 mgL-1 (10,75 gün) uygulamaları takip etmiştir. Tüm vazo ömrü süresince oransal taze ağırlık %112,86 ile %81,59 arasında değişmiş ve 2. günden sonra giderek azalma göstermiştir. Gerek günlük vazo solüsyon alımı gerekse toplam vazo solüsyon alımı bakımından en yüksek miktar ceviz yeşil kabuğu uygulamalarından elde edilmiştir. Uygulamalar arasında toplam vazo solüsyon alım miktarı ise 151,42 gdal-1 (ceviz yeşil kabuğu 20 mgL-1) ile 121,10 gdal-1 (SA 250 mgL-1) arasında değişmiştir. Çalışmamızda salisilik asitin ve ceviz yeşil kabuğu ekstraktının, karanfil kesme çiçeklerinin hem vazo ömrünü hem de diğer parametreleri arttırdığı sonucuna varılmıştır. ABSTRACT
Carnation are one of the most common and popularly grown cut flowers. One of the most important criteria in carnations is vase life. In this study, it was aimed to determine the effects of walnut green shell extract which is known to contain phenolic compounds, and of salicylic acid (SA) which is used as a commercial control on the vase life of carnations.
After harvest, 5 different solutions (walnut green shell 10 mgL-1, walnut green shell 20 mgL-1, walnut green shell 50 mgL-1, SA 150 mgL-1, SA 250 mgL-1) and distilled water as control water were employed in the present study.
After the flowers were harvested, 4 cut flowers were placed in glass vases containing 750 ml of vase solution, each with a capacity of 1000 ml. The vases were stored, 21 ± 1°C and %60 ± 5 relative humidity (RH), and at 1000 lux lighting (cool white fluorescent lamps) for a 12-hour period in each day. Vase life, proportional fresh weight, daily and total vase solution intakes were measured during and after the storage.
In the study, the longest vase life was obtained from the application of SA 250 mgL-1 (12.45 days). This was followed by SA 150 mgL-1 (12.10 days), walnut green shell 20 mgL-1 (10.80 days) and walnut green shell 10 mgL-1 (10.75 days) applications. The proportional fresh weight ranged between %112,86 and %81,59 during the entire vase life and gradually showed decreased after the 2nd day. In terms of daily vase solution intake and total vase solution intake, the highest amount was obtained from walnut green shell applications. And The total amount of vase solution uptake between applications varied between 151.42 gdal-1 (walnut green shell 20 mgL-1) and 121.10 gdal-1 (SA 250 mgL-1) has changed. In our study, it was concluded that salicylic acid and walnut green shell extract increased both the vase life and other parameters of carnation cut flowers.
Koleksiyonlar
- Bahçe Bitkileri [29]
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..