OZONLU, REÇİNELİ, KLORLU, SELESTİT TAŞLI VE DOĞAL KAYNAK SULARININ BILDIRCINLARDA PERFORMANS, OKSİDATİF STRES VE KARKAS PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİLERİ
Özet
ÖZET
Bu çalışma, Ozonlu (Hazır ticari pet su), Reçineli (100 g çam çırası/4,5 l şehir şebeke suyu), Klorlu (Şehir şebeke suyu), Selestit Taşlı (200 g/4,5 l şehir şebeke suyu) ve Doğal Kaynak Suları (Kadın-Çocuk Hastanesi civarındaki Karlıova Çeşmesi, Bingöl, Türkiye) gibi 5 çeşit suyun bıldırcınlarda performans, oksidatif stres ve karkas parametrelerine etkilerini tespit etmek amacıyla yapıldı. Denemede 150 adet dişi-erkek karışık 3 günlük bıldırcınlar kullanıldı ve her bir su grubunda 30 adet olmak üzere 10 kuş bulunan 3 alt gruba ayrıldı. Deneme 7 hafta sürdürüldü. Deneme boyunca hayvanlara protein oranı %26,14 ve ME 3069 kcal/kg olan tek bir yem ve beş farklı su çeşidi ad libitum olarak verildi. Denemede kullanılan su tiplerinin analizlerinde pH, Ca, Mg, Cl, Elektriksel İletgenlik ve Total Bakteri bakımından istatistiksel farklılıklar gözlendi. Canlı ağırlık, günlük canlı ağırlık artışı ve yem tüketimi Doğal Kaynak Suyu içen bıldırcınlarda en yüksek, Reçineli Su Grubu’nda ise en düşük bulundu (P<0,001). Doğal Kaynak Suyu’ndan sonra diğer gruplara göre Reçineli Su en fazla içildi (P<0,001). En düşük serum MDA düzeyi Doğal Kaynak Suyu içenlerde 1,54 μM/l ve en yüksek MDA düzeyi Reçineli suyu içen grupta 4,27 μM/l olarak saptanmıştır (P<0,001). Serum SOD ve CAT değerleri en yüksek Ozonlu Suyu içenlerde gözlenmiş ve sırasıyla 45,15 U/l ve 60,40 kU/l olarak kaydedilmiştir. Denemede su çeşitlerinin kesim ağırlığı, karkas ağırlık ve karkas randımanına bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir (P>0,05). Sonuç olarak su çeşitlerinin önemli etkilerinin olduğu, şebeke sularına reçine katmanın suyun dezenfeksiyonu ve yumuşatılmasında önemli bir katkı yapmadığı, sudaki çözünmüş madde miktarının (TDS) canlı ağırlık, GCAA, yem tüketimi, su içimini, YYO ve oksidatif stres biyomarkerlerini olumlu yönde etkilediği, Reçineli Su hariç 4 su tipi için sıralamanın; 1-Doğal Kaynak Suyu, 2-Ozonlu Su, 3-Selestit Taşlı Su ve 4-Şebeke Suyu olduğu belirlenmiştir. ABSTRACT
This study was conducted to aim the effects of 5 types waters with Ozonated (available commercial pet water), Resinous (100 g pine kindling/4.5 l city water), Chlorotic (city water), Celestite Stone (200 g/4.5 l city water) and Natural Spring (Karliova Fountain, Around of The Hospital of Women-Children Bingol, Turkey) on performance, oxidative stress and carcass parameters in Japanese quails. A total of 150 three days old mixed female-male quails were divided into 3 subgroups of 10 birds, including 30 birds in each water group. The experiment was continued for 7 weeks. The experimental diet of one type (CP 26.14% and ME 3069 kcal/kg) and five different water types were given ad libitum for animals during in the trial. The analysis of water types used in the experiment were observed statistical differences on pH, Ca, Mg, Cl, Electrical Conductivity and Total Bacteria. Live weight, daily live weight gain and feed intake were the highest in the drinking group of Natural Spring Water, while the lowest was found at Resinous Water group (P<0.001). More less drinking group of Resinous Water than Natural Spring Water were drank maximum compared to other groups (P<0.001). The lowest level of serum MDA of drinkers Natural Spring Water was determined 1.54 μM/l, and the highest MDA levels drinkers of Resinous Water was 4.27 μM/l (P<0.001). Serum SOD and CAT highest values were recorded in drinkers of Ozonated Water as 45.15 U/l and 60.40 kU/l respectively. Types of water varieties of trial were determined no effects on slaughter weight, carcass weight and carcass yield (P>0.05). As a result, the effects of types of water was important, and the resin into water was no profitable for disinfection and softness of city water, and the amount of total dissolved solids (TDS) of water were the positive effect on live weight, ADG, feed consumption, water intake, FCR and oxidative stress biomarkers, and except Resinous Water, the ranking were determined for four water types; 1-Natural Spring Water, 2-Ozonated Water, 3-Celestite Stone Water and 4- Chlorotic Water.
Koleksiyonlar
- Zootekni Bölümü [61]
İlgili Öğeler
Başlık, yazar, küratör ve konuya göre gösterilen ilgili öğeler.
-
EFFECTS OF HOT WATER TREATMENTS ON SHELF LIFE OF FRESHCUT CARROT STICKS
Ergun, Nazan; Ergun, Muharrem; Oz, Ayse Tulin (2008)Effects of hot water treatments on the shelf life of fresh-cut carrots (Daucus carota ‘Nantes’) were studied in this research. Carrots were cut into sticks with a dimension of 9 x 9 x 9 mm3. These sticks later divided ... -
Fluorogenic signalling of inorganic sulfites by water-soluble 2-/3-formyl-BODIPY dyes
Işık, Murat; Simsek, Ilke Turan (ECBS & ICBS joint meeting 2015, 2015-10-07)Fluorogenic sensing and signalling of biologically relevant small molecules, with a major emphasis on sulfur containing ones, draws a great deal of attention. Among these, sulfur dioxide (SO2), a well-known air pollutant ... -
Influence of humic acid addition to drinking water on laying performance and egg quality in Japanese quails
Kaplan, Oktay and Avci, Mehmet and Denek, Nihat and Baran, Murat Sedat and Nursoy, Huseyin and Bozkaya, Faruk (2018)The experiment was performed to investigate the effect of humic acid to drinking water on the laying performance and quality of eggs in Japanese quails. Hundred and forty, 9-weeks old female Japanese quails (Coturnix coturnix ...
DSpace@BİNGÖL by Bingöl University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..